Data actualizării:
Data publicării:

Interzicere identitate de gen în școli. CNE și ANOSR, SOLICITARE către Iohannis

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)  îi solicită Președintelui României respingerea Legii adoptate de Senat care prevede eliminarea elementelor de gen din educație.  

Alegeri prezidentiale 2024

'Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă ferm adoptarea de către Senatul României, cameră decizională, a amendamentului care interzice orice activitate „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen” în școli și universități. Parlamentul României a legiferat abuzurile asupra persoanelor al căror gen nu corespunde sexului biologic, a instigat la ură împotriva acestor persoane și a limitat dreptul la educație al acestora trimițând educația din România în Evul Mediu. 

Cerem Președintelui României, Klaus Iohannis, să respingă această lege care contravine principiilor constituționale ale nediscriminării cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România, printre care Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen. Instituțiile europene au solicitat în repetate rânduri instituțiilor centrale ale României asumarea unor politici ferme în vederea combaterii discriminării de orice fel, discriminarea în baza identității de gen fiind un domeniu acoperit de aceste convenții și tratate. 

În primul rând, Parlamentul României, în calitate de for legislativ, nu are competența de a decide punctual aspecte ce țin de programa școlară în vigoare, aceste decizii fiind în mâinile experților educaționali și ai Ministerului Educației și Cercetării. Prin adoptarea acestei inițiative legislative, Parlamentul își depășește atribuțiile constituționale, intrând în sfera de activitate a Executivului. Totodată, s-ar legifera interzicerea unor programe de studii de licență sau domenii de masterat deja existente în universitățile românești. 

În al doilea rând, în cheia principiilor constituționale, acest amendament trebuia dezbătut și în cadrul Camerei Deputaților, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În lipsa unei dezbateri la care să participe și societatea civilă, fără consultarea directă a reprezentanților elevilor și studenților, beneficiari direcți ai acestui proces instructiv-educativ, apreciem această măsură ca fiind nejustificată. Acest amendament instigă la violență asupra anumitor categorii de elevi și studenți, negându-le dreptul constituțional la învățătură. 

 Mai mult decât atât, identitatea de gen reprezintă o parte esențială a curriculumului aferent educației pentru sănătate/educației sexuale, iar incriminarea activităților pe această temă nu face altceva decât să discrimineze persoanele care aparțin unei alte identități de gen decât sexul biologic. În aceeași notă, putem vorbi cu adevărat despre dublă măsură în contextul adoptării acestor prevederi, întrucât tot Parlamentul este cel care a aprobat legea anti-bullying (Legea nr. 221/2019), ale cărei norme metodologice de aplicare stipulează faptul că elevii nu pot fi discriminați/hărțuiți în cadrul unității de învățământ, indiferent de particularitățile fiecăruia.' potrivit unui comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel