Data publicării:

Interviu cu actorul Șerban Melnic, unul dintre regizorii spectacolului Cazul „Țundrea”: E despre noi, românii, despre România, despre cine am putea să fim

Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Șerban Melnic
Șerban Melnic
Actorul Șerban Melnic, unul dintre regizorii spectacolului Cazul „Țundrea”, a acordat un interviu exclusiv pentru Spectacola.

Cazul Țundrea este unul dintre cele mai notorii cazuri de eroare judiciară din România postcomunistă. Gheorghe Țundrea a fost acuzat și condamnat pe nedrept pentru o crimă și un viol pe care nu le-a comis, iar cazul său a atras atenția asupra problemelor din sistemul judiciar românesc. El a fost acuzat pe baza unor dovezi circumstanțiale și a unei presupuse mărturisiri obținute sub presiune, și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Detalii ale cazului

 

La momentul condamnării, probele directe care l-ar fi putut lega pe Țundrea de crimă erau inexistente sau insuficient investigate. Testele ADN, care ar fi putut să-l exonereze, nu au fost realizate la momentul respectiv. În schimb, ancheta s-a bazat pe mărturii și pe o serie de circumstanțe care ulterior s-au dovedit neconcludente.

Reabilitarea și achitarea

În 2004, după 12 ani de detenție, Gheorghe Țundrea a fost supus unei noi investigații, de data aceasta folosindu-se testele ADN. Rezultatele au arătat că probele biologice colectate de la locul crimei nu îi aparțineau lui Țundrea, ceea ce a condus la achitarea sa. Cu toate acestea, procesul său de reabilitare a durat mai mulți ani, iar despăgubirile financiare nu au putut compensa suferința îndurată. Adevăratul asasin a fost eliberat după cinci ani de detenţie.

Teatrul Național București aduce în fața publicului „Cazul Țundrea”, un spectacol de teatru de tip true crime, construit în stilul unei investigații judiciare, care jonglează cu percepțiile dintre adevăr / minciună și realitate / ficțiune.

Actorul Șerban Melnic, unul dintre regizorii spectacolului Cazul „Țundrea”, a acordat un interviu exclusiv pentru Spectacola. Acesta a vorbit despre cum s-a pregătit emoțional pentru un spectacol atât de intens, dar și despre impactul pe care îl poate avea un astfel de spectacol asupra publicului.

Spectacola: Cum te-ai pregătit emoțional pentru a juca într-un spectacol atât de intens, bazat pe un caz real și tragic?

Vedeți continuarea pe Spectacola.ro:

https://www.spectacola.ro/interviu-cu-actorul-stefan-melnic-regizorul-spectacolului-cazul-tundrea-e-un-spectacol-despre-noi-romanii-despre-romania-despre-cine-am-putea-sa-fim_40983.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel