Data publicării:

Interpol creează o nouă bază de date ADN pentru găsirea persoanelor dispărute

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto ilustrativ / Imagine de Abel Delgado de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de Abel Delgado de la Pixabay

Interpol a anunțat o nouă bază de date care va face posibilă identificarea unei persoane dispărute prin compararea la nivel internațional a datelor genetice din familie.

O nouă bază de date creată de organizația internațională de cooperare polițienească Interpol va face posibilă identificarea unei persoane dispărute prin compararea la nivel internațional a datelor genetice din familie. 

Interpol notează că profilul ADN al unui membru de familie poate fi comparat cu profilul ADN al unui cadavrul neidentificat ori cu rămășițele acestuia, prin identificarea ADN-ului comun. De altfel, metoda este frecvent folosită când o mostră directă de la o persoană dispărută nu este disponibilă. 

Baza de date I-Familia are nevoie însă de calcule complexe pentru confirmarea unei potriviri, dat fiind faptul că rudele biologice împărtășesc diferite procentaje din ADN. La nivel internațional, din pricina variației genetice prin populațiile din lume, complexitatea este amplificată. 

Această bază de date este prima care controlează automat pentru astfel de diferențe fără a necesita informații de la originile genetice ale unei persoane. 

Pentru a face posibilă identificarea unei persoane dispărute prin compararea la nivel internațional a datelor genetice din familie, părinții acesteia 'trebuie să își dea consimțământul cu privire la utilizarea datelor lor pentru căutări internaționale'. 

Profilul ADN al familie este comunicat sub forma unui cod alfanumeric. 

În cazul în care există o concordanță, țările care au furnizat materialul genetic provenit de la cadavrul neidentificat și profilurile ADN ale familie vor fi notificate, arată instituția pe site-ul oficial.

VEZI ȘI: Care sunt concluziile evaluării activităţii Poliţiei Română în anul 2020

Interpol și Europol au identificat peste 3.000 de site-uri de vânzare a vaccinurilor anti-COVID-19

 

Specialiştii de la Interpol şi Europol au dat un semnal de alarmă, la începutul anului 2021. Cele două instituții au identificat peste 3.000 de site-uri care propun vânzarea unor vaccinuri anti-COVID, ce vizual seamănă foarte mult cu cele incluse în campaniile de imunizare.

Pentru aceste vaccinuri se cere un preţ de 500 de dolari, plus 35 de dolari pentru transport. Oamenii legii susţin că poate fi vorba exclusiv de produse contrafăcute, prin reumplerea flacoanelor goale cu substanţe dubioase. Interpol şi Europol atenţionau oamenii să nu încerce să se imunizeze cu vaccinuri procurate online și să se adreseze doar la centrele certificate, informa atunci publika.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel