International Mountain Rescue Race, cea mai mare întrunire profesională internațională a salvatorilor montani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
International Mountain Rescue Race a avut loc pentru prima dată, în România, la Rânca-Gorj, în perioada 21-23 martie.

La International Mountain Rescue Race România au participat 156 de salvatori montani, 36 de echipe din 9 țări. Toate echipele au îndeplinit baremul profesional impus de formatul competiției, din cadrul  Salvamont România, cele mai bune rezultate fiind realizate de către echipele din Hunedoara, Gorj, Caraș Severin, Sibiu, Sinaia, Borșa, Poiana Brașov, Prahova, Cluj,  iar,  din străinătate, Cehia, Serbia, Italia, Catalunia, Austria și Polonia.

În activitatea de zi cu zi, echipele de salvatori montani din țara noastră sunt ajutate de tehnologia oferită de Vodafone România, sub formă de drone de ultimă generație și inteligență artificială pentru a scurta misiunile contracronometru.

International Mountain Rescue Race, cea mai mare întrunire profesională internațională a salvatorilor montani, a avut loc pentru prima dată, în România, la Rânca-Gorj, în perioada 21-23 martie. Aceasta competiție și-a propus să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare montană și să testeze capacitatea de intervenție operativă a echipelor de salvamontiști, competiția fiind o resursă în care schimbul de informație si experiență profesională le-a permis salvatorilor montani să învețe din specificul altor țări, dobândind în final abilități care le permit să intervină și mai rapid în intervențiile contracronometru de căutare și salvare în mediul alpin.

În total, 156 de salvatori montani reprezentând 36 de echipe din 9 țări și-au demonstrat abilitățile de căutare-salvare în cadrul probelor specifice misiunilor montane, unde cunoștințele profesionale au contat în proporție de 75%, iar aptitudinile sportive în proporție de 25%. Echipele de concurs au fost formate din 4 salvatori montani atestați, care, în formație de 2, 3 sau 4 (în funcție de specificul fiecărei probe) au avut de parcurs mai multe etape.

Competiția a debutat cu o probă surpriză, în care salvatori din țări diferite au format echipe unice pentru a simula salvarea unor persoane căzute de la mare înălțime, de pe versanți, într-o zonă greu accesibilă. Misiunea a scos în evidență capabilitatea salvatori montani de adaptare la situații unice, în care membrii echipei vorbesc limbi diferite, dar acest impediment nu a afectat acțiunea de recuperare și salvare a victimelor.

A urmat proba în care echipele au primit o misiune care simula activitatea de zi cu zi a salvatorilor montani: căutare și salvare, orientare după GPS și coordonate, ascensiune pe plan înclinat la colțari si piolet, o secțiune de coborâre în rapel, toate pentru găsirea unei victime. Ulterior, echipele au fost nevoite să demonstreze maximă concentrare și adaptare imediată pentru găsirea unei victime surprinse de o avalanșă, căutarea și salvarea persoanei dispărute fiind realizată cu ajutorul sistemelor cu DVA, RECCO și câini de căutare-salvare. Din perspectivă medicală, salvamontiștii au trebuit să acorde primul ajutor pentru una sau mai multe afecțiuni și să coboare un accidentat cu targa de transport pe pârtii de schi.3. -imagine fara descriere- (international-mountain-rescue-race--cea-mai-mare-intrunire-profesionala-internationala-a-salvatorilor-montani-4_70050300.jpg)

„Scenariul probelor a pornit de la primirea unui apel cu detaliile unde s-a produs evenimentul. Ulterior, echipele din competiție sau, cum ar trebui numiți după cursa de astăzi – cei mai buni salvamontiști din Europa, au trebuit să își demonstreze priceperea. Competiția noastră nu oferă premii, ci șansa ca aceste echipe să își împărtășească experiența, beneficiul final scurtarea timpilor de intervenție și confirmarea că toți iubitorii muntelui sunt pe mâini bune. În misiunea lor de zi cu zi, echipele din România au un avantaj unic la nivel european –  folosirea tehnologiei pentru a salva vieți, mai precis dronele oferite de Vodafone România pentru a scurta timpul necesar misiunilor de căutare-salvare. Îi felicit pe toți cei înscriși în competiție, le mulțumesc tuturor sponsorilor care au fost alături de noi și sper să ne revedem anul viitor într-o formulă chiar mai extinsă decât cea de acum”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.

IMRRR își propune să devina un reper internațional în organizarea de evenimente profesionale dedicate salvatorilor montani din Europa si nu numai. Principalul organizator al competiției este Salvamont România, cu sprijinul autorităților locale. Sponsorii acestei prime ediții a International Mountain Rescue Race România au fost: Vodafone, Fundația Vodafone, Hervis, Consiliul Județean Gorj și primăriile Novaci și Baia de Fier, Tyromont – Austria, Schiller – Elveția, Vakuform - Cehia, Norhfinder, Himalaya - GD Escapade, KISS FM,  RedBull - Austria, Isostar, Garmin, Cardo, RECCO - Suedia, Courant - Franța, OMV Petrom, Aerosize – Polonia, Kong – Italia, Medimpact, Royal Canin, Salvamed, Nutrivita, Maramont, Alpin Expe, Gravity.

Salvamont România a fost premiată în 2022 în cadrul mai multor competiții internaționale - printre care Conferința mondială de salvare cu drone - pentru că folosește un sistem unic de intervenție bazată pe tehnologie și dronele Vodafone. Aceasta tehnologie este folosită pentru găsirea victimelor – dronele capturează imagini, geolocalizează şi analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale, folosind rețeaua Vodafone.

4. -imagine fara descriere- (international-mountain-rescue-race--cea-mai-mare-intrunire-profesionala-internationala-a-salvatorilor-montani-5_09781100.jpg)

România se situează în topul 10 al țărilor europene cu cel mai mare risc de avalanșă, anual      înregistrându-se în medie aproape trei decese ca urmare a avalanșelor montane, iar în fiecare zi peste 600 de salvamontiști români sunt la datorie. Doar în primele două luni ale anului 2023 au fost salvate peste 2700 de persoane care se aflau în pericol, mai mult de o tremie dintre acestea necesitând îngrijiri medicale.

În prezent, Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victime ale unor accidente montane.  Vodafone și Fundația Vodafone sunt parteneri ai Salvamont încă din anul 2004. Întregul dispecerat al Salvamont România și aplicația Salvamont, disponibilă gratuit în Google Store și Apple Store, se bazează pe infrastructura Vodafone.


Despre Salvamont


Începând cu anul 1969, activitatea de salvare montană a fost legiferată sub denumirea oficială de SALVAMONT, inițial ca echipe de salvare montană în cadrul Consiliilor Populare, iar ulterior ca structuri de servicii publice de interes județean sau local, în cadrul Consiliilor Județene sau Locale.
În România sunt înființate 26 de Servicii Publice Județene Salvamont și 18 Servicii Publice Locale Salvamont (înființate în localitățile cu aflux foarte mare de turiști), structuri în cadrul cărora activează un număr de aproximativ 300 de salvatori montani angajați și circa 500 de salvatori montani voluntari, toți cu același tip de pregătire profesională, certificată și reatestată la fiecare 3 ani. În 14 din cele 26 de Servicii Publice Județene Salvamont, pe fondul specificului zonei montane, este organizată și structura SALVASPEO, cu atribuții de prevenire și de intervenție în cazul accidentelor produse în mediul subteran speologic. 

În contextul legislației naționale specifice, structurile Salvamont sunt coordonate administrativ de către Consiliile Județene, respectiv Locale care le-au înființat, operativ de către Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI, iar metodologic, emitere norme tehnice, formare profesională, atestare și reatestare salvatori, acreditare ca structură de salvare montană și certificare a capacității de intervenție, acreditare ca furnizor de formare profesională de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, asociație de utilitate publică și Autoritate Competentă în formarea profesională a salvatorilor montani. 

Salvatorii montani sunt reuniți în cadrul Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, organizație profesională, asociație de utilitate publică, desemnată prin H.G.77/2003 să coordoneze  tehnic activitatea de salvare montană, de a emite norme tehnice obligatorii pentru activitatea de salvare montană și de a organiza formele de pregătire, atestare și reatestare a salvatorilor montani. În baza legii 200/2004, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este desemnată Autoritate Competentă  în formarea profesională a salvatorilor montani înscrisă, în baza obligațiilor ce îi revin, în Rețeaua Autorităților Competente din România și în cea a Uniunii Europene (IMI PQ NET). 

Salvamont România este membru de cel mai înalt grad  in cele trei mari comitete mondiale de salvare , CISA IKAR – Comitetul International de Salvare montana, FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de schi  și IEDO – Organizația Internațională a Salvatorilor cu drone. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel