Urmărește emisiunea live
Interdicție unică în lume. Noua Zeelanda: Cetățenii născuți după 2009 nu vor mai putea cumpăra țigări. Ce prevede legea
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Prin adoptarea noii legiu care prevede interzicerea vânzării de țigări tututor persoanelor născute după 2009, Noua Zeelanda urmărește ca țara să fie fără fumători până în 2025.  

Pe lângă reducerea numărului de fumători, legea adoptată de Noua Zeelanda reduce, de asemenea, numărul comercianților cu amănuntul autorizați să vândă tutun.

Procesul a început pentru ca Noua Zeelandă să fie o țară fără fumĂtori până în 2025, potrivit TG24. Guvernul condus de Jacinda Ardern tocmai a aprobat o lege care interzice vânzarea de țigări oricărei persoane născute începând cu 1 ianuarie 2009.

Măsura luată de Parlamentul Weelington îi include nu numai pe cei mai tineri, ci și pe generațiile viitoare. O interdicție unică în lume. Noua Zeelandă este prima națiune care a interzis vreodată vânzarea de tutun tuturor celor cu vârsta de până la 14 ani, inclusiv tuturor celor care nu s-au născut.

Ce prevede legea

Noua lege antifumat scade cantitatea de nicotină permisă în tutunul fumat și prevede, de asemenea, unele restricții pentru a îngreuna vânzarea tutunului. De exemplu, de acum înainte țigările pot fi vândute doar în magazine speciale și nu vor mai fi disponibile la vânzare în supermarketuri, iar numărul vânzătorilor autorizați se va reduce de la actualul șase mii, la doar șase sute. Toate acestea pentru că: ”vrem să fim siguri că cei mai tineri nu vor începe niciodată să fumeze tutun” explică ministrul adjunct al Sănătății din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall.

”Mii de oameni vor trăi mai mult”

”De zeci de ani am permis industriei tutunului să-și mențină cota de piață. Este dezgustător și bizar. Avem mai multe reguli despre cum să reglementăm vânzarea unui sandviș decât vânzarea de țigări. Este suficient”, spune ministrul adjunct al Sănătății, Verrall.

”Mii de oameni vor trăi mai mult, vor avea o viață mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va economisi 5 miliarde de dolari pe an netratând bolile cauzate de fumat”, conchide vice ministrul Sănătății. 

Date despre consumul de tutun

Potrivit statisticilor publicate luna trecută, numărul neozeelandezilor care fumează zilnic a scăzut de la 9,4% în 2021, la 8% în acest an. Acesta este cel mai mic procent înregistrat de consum de tutun. Cu toate acestea, noua lege nu restricționează vânzările de țigări electronice Vape, a căror utilizare este în creștere: de la 6,2% anul trecut la 8,3% la sută în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel