Data publicării:
INTERACTIV: Harta exploziei unei bombe nucleare. Vezi ce s-ar întâmpla dacă una ar detona în apropierea ta
Discuțiile despre amenințarea războiului nuclear s-au intensificat în ultimele săptămâni, deoarece Suedia și Finlanda par pregătite să se alăture NATO, iar Rusia amenință că nu le va accepta aderarea.
Comentatorii au fost împărțiți când au apreciat dacă președintele rus Vladimir Putin va ajunge vreodată până la a folosi aceste arme, unii numindu-le „amenințări goale”, în timp ce alții spun că riscul este real dacă se simte pus într-un colț, potrivit Newsweek.
Dar ce s-ar întâmpla dacă o bombă ar detona? Care ar fi impactul imediat și cât de departe s-ar extinde zona de radiații?
Alex Wellerstein, un istoric al armelor nucleare, care este profesor asociat la Institutul de Tehnologie Stevens, din Hoboken, New Jersey, a creat un simulator de bombă nucleară pentru a arăta tocmai asta.
NUKEMAP este conceput pentru a arăta efectul unei detonări nucleare în orice locație dată de pe glob. Constă dintr-o hartă în care utilizatorii pot selecta o locație și pot modela impactul local al unei explozii, luând în considerare diferiți factori, cum ar fi puterea armei și dacă detonează sau nu pe (sau în apropierea) suprafața terestră sau în aer.
Descrierea Nukemap
Simularea estimează numărul potențial de decese și răni rezultate din orice explozie, precum și un model aproximativ al locului în care se va răspândi orice precipitație nucleară și dimensiunile norului nuclear.
În descrierea simulatorului, Wellerstein a spus că scopul instrumentului educațional a fost de a ajuta oamenii să vizualizeze impactul armelor nucleare în termeni simpli, pentru a-i ajuta să înțeleagă amploarea acestor explozii.
”Trăim într-o lume în care problemele legate de armele nucleare apar în mod regulat pe primele pagini ale ziarelor noastre, totuși majoritatea oamenilor au încă o idee foarte eronată a ceea ce poate face de fapt o armă nucleară care explodează”, a spus Wellerstein într-o declarație despre site-ul simulatorului.
”Unii oameni cred că distrug totul în lume o dată, unii cred că nu sunt foarte diferiți de bombele convenționale. Realitatea este undeva la mijloc: armele nucleare pot provoca distrugeri imense și pierderi uriașe de vieți omenești.” conform acestuia.
Pentru a înțelege ce poate face o armă nucleară
Creatorul a spus că permiterea oamenilor să vizualizeze efectele în locații geografice alese în mod arbitrar i-ar putea ajuta să înțeleagă ce ar face o armă nucleară în locurile cu care sunt familiarizați.
Modelarea cu precizie a precipitațiilor nucleare, în special, este „foarte dificilă”, potrivit lui Wellerstein, având în vedere că există atât de multe variabile relevante, inclusiv tipul de teren pe care explozia este detonată sau peste și condițiile meteorologice.
Cauza nucleară este radiația ”pe termen scurt” – definită aici ca reziduurile radioactive ale exploziei care rămân active în următoarele câteva săptămâni sau luni (spre deosebire de ani) – care ”cad” din norul nuclear după detonarea bombei.
Aceasta este puțin diferită de radiația imediată pe care o produce atunci când o armă nucleară explodează.
Vezi aici - Simulator NUKEMAP
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News