Intenționezi să cumperi o locuință? Legislația s-a modificat. Iată ce trebuie să știi despre taxe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels
Regimul TVA-ului în cazul achiziției de locuințe pentru anul 2023 a fost supus unor noi modificări. 

Principalele modificari: anul acesta avem un singur plafon în valoare de 600.000 de lei și limitarea la o singură achiziție la care putem beneficia de  cota redusă de 5%. Totodată, pentru a evita interpretările diferite, s-a detaliat și noțiunea de locuință care poate fi, în momentul livrării, locuită ca atare, potrivit Avocatnet.

Cazurile în care se aplică cota redusă de TVA - 5%?

- vorbim de o locuință cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești; suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996: este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților, a tuturor încăperilor din care se formează locuința (nu se includ balcoanele și logiile); de asemenea, avem o definiție pentru anexele gospodărești în Legea nr. 50/1991 (”În categoria anexelor gospodărești, de regulă în mediul rural, sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea. În mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, serele, piscinele și altele asemenea.”);

- plafonul de 600.000 de lei include terenul pe care e construită locuința;

- achiziția e făcută de o persoană fizică (singură sau în comun cu alte persoane), nu de o firmă;

- cota redusă de TVA se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare; această condiție a fost și ea explicitată anul trecut, astfel, caracterul locuibil înseamnă locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc următoarele condiții:

- deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

- au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;

- sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării.

NOTĂ: Cota redusă de 5% poate fi aplicată unei singure achiziții. ”Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%”.

Scutirea plății TVA-ului

Pentru locuințele vechi, vânzarea se face fără TVA - aceasta fiind una dintre scutirile prevăzute de legea fiscală.

Ce înseamnă locuințe vechi: potrivit Codului fiscal, ”livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării”.

Exemplu: dacă avem un imobil construit și dat în folosință în 2020, el va fi considerat nou până la 31 decembrie 2021, iar ulterior va fi considerat vechi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel