Inteligența Artificială poate detecta semnele timpurii a peste 1.000 de boli, spun cercetătorii
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Tehnologia AI poate detecta semnele timpurii a peste 1.000 de boli, cu mult înainte de a exista simptome, potrivit unui nou studiu.    

Algoritmul computerizat, numit MILTON, analizează rezultatele testelor pacienților colectate în mod obișnuit de medicii de familie pentru a detecta modele în date - și a prezice cu mare încredere un diagnostic de boală cu mulți ani înainte.

Gigantul farmaceutic AstraZeneca, care a dezvoltat instrumentul de inteligență artificială, a declarat că va accelera dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și mai țintite.

Dar pune datele la dispoziția altor cercetători, ce ar putea dezvolta teste de diagnostic care să permită un tratament preventiv timpuriu pentru a opri bolile.

"Putem colecta probe de la un individ care sunt foarte predictive"

Slave Petrovski, care a condus cercetarea, a declarat pentru Sky News: "Pentru multe dintre aceste boli, până când se manifestă clinic și individul merge la medic din cauza unei afecțiuni sau a unei observații vizibile, este posibil să fi existat o întreagă cascadă de evenimente care s-au întâmplat în sânge înainte de a deveni simptomatic".

"Putem colecta probe de la un individ care sunt foarte predictive pentru dezvoltarea bolilor precum Alzheimer, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile renale și multe altele."

AstraZeneca a folosit date de la 500.000 de persoane care fac parte din UK Biobank, un depozit vast de informații despre sănătate.

MILTON a analizat date de la 67 de biomarkeri clinici de rutină, inclusiv rezultate detaliate ale testelor de sânge și urină, verificări ale tensiunii arteriale și performanței respiratorii, precum și greutatea, vârsta și sexul.

De asemenea, a analizat datele de la 50.000 de voluntari Biobank despre 3.000 de proteine găsite în plasma sanguină care joacă un rol critic în multe funcții ale corpului, inclusiv sistemul imunitar și hormonal.

Performanță "excepțională" pentru 121 de boli

Instrumentul AI a fost capabil să detecteze modele subtile în date care ar fi fost invizibile pentru ochiul uman și să le conecteze la bolile cu care pacienții au fost diagnosticați până la un deceniu mai târziu.

Performanța sa predictivă a fost evaluată ca fiind "excepțională" pentru 121 de boli și "foarte precisă" pentru alte 1.091, potrivit studiului publicat în revista Nature Genetics.

Deși biomarkerii de rutină colectați de medicii de familie au fost predictivi, adăugarea analizei a 3.000 de proteine - care nu ar trebui să adauge la costul testelor de sânge - a crescut semnificativ puterea MILTON de a semnala pacienții cu risc.

Dr. Petrovski a spus că descoperirea deschide posibilitatea de a interveni mult mai devreme în procesul bolii.

"Există întotdeauna oportunitatea de a combina stilul de viață cu intervențiile (farmaceutice) pentru a obține beneficiile optime ale sănătății", a spus el.

"Adesea, când ne uităm la boli, sunt în stadii ulterioare, așa că sunt dificil de inversat. Scopul ar fi să intervenim mai devreme și să gestionăm boala pentru a ne asigura că nu progresează", a completat acesta.

AstraZeneca subliniază că MILTON este în prezent un instrument de cercetare și trebuie depuse mai multe eforturi înainte de a putea fi utilizat oficial de către medici.

"Impactul va fi asupra îmbunătățirii cunoștințelor noastre despre boli"

Profesorul Tim Frayling, profesor de genetică umană la Universitatea din Exeter, a fost, de asemenea, precaut.

El a spus: "Trebuie să fim atenți atunci când pretindem că putem 'prezice boala', când de fapt vrem să spunem 'vă putem oferi o idee puțin mai bună despre șansele dumneavoastră de a dezvolta o boală, dar există încă mulți factori necunoscuți' ".

"Această abordare va avea probabil un impact mai mare asupra îmbunătățirii cunoștințelor noastre despre modul în care se dezvoltă bolile, mai degrabă decât cine anume le va dezvolta", a spus profesorul.

Un expert are "îngrijorări cu privire la utilizarea etică a instrumentului"

Profesorul Dusko Ilic, de la Stem Cell Sciences, King's College London (KCL), a declarat că puterea predictivă a MILTON a fost "remarcabilă", deschizând posibilitatea unei intervenții mai timpurii, tratamente mai personalizate și costuri mai mici de asistență medicală.

Dar el a avertizat: "Am unele îngrijorări cu privire la utilizarea sa etică. Abilitățile predictive puternice ale acestui instrument ar putea, dacă nu sunt reglementate, să fie utilizate în mod abuziv de companiile de asigurări de sănătate sau de angajatori pentru a evalua indivizii fără știrea sau consimțământul lor. Acest lucru ar putea duce la discriminare și la încălcarea vieții private.

"Liniile directoare stricte și supravegherea vor fi esențiale pentru a ne asigura că beneficiile MILTON sunt realizate într-o manieră etică și responsabilă", a declarat acesta, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel