Inteligența artificială poate acum să detecteze dacă pisica ta are dureri doar scanându-i fața
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Inteligența artificială (AI) poate acum să detecteze dacă pisica ta are dureri doar privindu-i fața, cu ajutorul unei aplicații create de veterinari și dezvoltatori din Japonia.

Aplicația de inteligență artificială a fost antrenată folosind 6.000 de imagini cu pisici, iar dezvoltatorii spun că are o precizie de peste 95%.

Șeful Centrului Medical pentru Animale de la Universitatea Nihon a lucrat la această aplicație. El a spus că medicii veterinari pot spune într-o anumită măsură dacă un animal suferă sau nu, dar este mai greu pentru proprietari.

"Mai mult de 70% dintre pisicile în vârstă au artrită sau dureri, dar doar 2% dintre ele merg efectiv la spital", a declarat profesorul Edamura.

"Așa că, mai degrabă decât un diagnostic final, folosim aplicația ca un instrument pentru a-i face pe proprietari să conștientizeze dacă situația este normală sau nu", continuă profesorul. 

Cum funcționează și impactul din Japonia

Aplicația folosește algoritmi specifici de depistare și analizare a microexpresiilor. Apoi, în funcție de baza sa de date compară chipul felinei tale cu mai multe altele aflate în durere sau într-o stare normală de sănătate. Sumarizarea informațiilor și indicilor dă un verdict. 

Peste 230.000 de persoane au folosit aplicația de când a fost lansată în Japonia anul trecut.

Mayumi Kitakata locuiește în Tokyo împreună cu pisica ei Chi, în vârstă de 14 ani. Ea folosește aplicația pentru a-i citi chipul în fiecare zi.

"Este la o vârstă la care vor apărea din ce în ce mai multe boli", a declarat Kitakata.

"Așadar, a putea consulta veterinarul, dar a reduce totuși numărul de vizite la spital este foarte important pentru el și pentru mine", a continuat ea.

Animalele de companie sunt foarte populare în această țară. Asociația japoneză pentru hrană pentru animale de companie a estimat că anul trecut au existat aproape 16 milioane de câini și pisici în țară, mai mult decât numărul de copii sub 15 ani, potrivit Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel