Data publicării:

Inteligența artificială pentru „citirea minții”. Un studiu japonez a stârnit dezbateri etice

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Cercetătorii de la Universitatea Osaka au folosit inteligența artificială pentru a decoda activitatea creierului subiecților pentru a crea imagini.

Yu Takagi, cercetătorul la Universitatea Osaka, a urmărit cu uimire cum inteligența artificială a decodificat activitatea creierului unui subiect și a creat imagini similare cu cele pe care subiectul le vedea pe un ecran, conform Al Jazeera.

„Încă îmi amintesc când am văzut primele imagini [generate de inteligență artificială]”, a spus Takagi, un neurocercetător în vârstă de 34 de ani și profesor asistent la Universitatea din Osaka.

Takagi și echipa sa au folosit Stable Diffusion (SD), un model de AI pentru învățare profundă dezvoltat în Germania în 2022, pentru a analiza scanările creierului subiecților care au arătat până la 10.000 de imagini în interiorul unui aparat RMN.

După ce Takagi și partenerul său de cercetare Shinji Nishimoto au construit un model simplu pentru a „traduce” activitatea creierului într-un format care poate fi citit, Stable Diffusion a reușit să genereze imagini de înaltă calitate și foarte asemănătoare cu originalele.

„Chiar nu ne așteptam la acest tip de rezultat”, a spus Takagi.

Takagi a subliniat că descoperirea nu reprezintă, în acest moment, citirea minții – AI poate produce doar imagini pe care o persoană le-a văzut.

„Acesta nu este citirea gâdurilor”, a spus Takagi.

„Nu putem decoda imaginațiile sau visele; credem că acest lucru este prea optimist. Dar, desigur, există potențial în viitor.”, a adăugat el.

Îngrijorări privind cercetarea

Studiul a ridicat îngrijorări cu privire la modul în care o astfel de tehnologie ar putea fi utilizată în viitor.

În ciuda entuziasmului său, însuși Takagi recunoaște că astfel de temeri sunt justificate, având în vedere posibilitatea utilizării abuzive de către cei cu intenții rele sau fără consimțământ.

„Pentru noi, problemele de confidențialitate sunt cel mai important lucru. Dacă un guvern sau o instituție poate citi gândurile oamenilor, este o problemă foarte sensibilă”, a spus Takagi. „Trebuie să existe discuții la nivel înalt pentru a ne asigura că acest lucru nu se poate întâmpla.”

Cercetările lui Takagi și Nishimoto au generat multă dezbatere în comunitatea tehnologică, care a fost electrizată de progresele vertiginoase în AI, inclusiv lansarea ChatGPT.

Takagi susține că există două blocaje principale pentru citirea autentică a minții: tehnologia de scanare a creierului și AI în sine.

În ciuda progreselor înregistrate în interfețele neuronale - inclusiv calculatoarele pentru creier electroencefalografice (EEG), care detectează undele cerebrale prin electrozi conectați la capul unui subiect și fMRI, care măsoară activitatea creierului prin detectarea modificărilor asociate cu fluxul sanguin - oamenii de știință cred că am putea fi la câteva decenii distanță de a fi capabil să decodăm precis și fiabil experiențele vizuale imaginate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel