Data publicării:

Inteligența artificială nu ar putea duce la dispariția umanității, dar ar putea intensifica fenomenul discriminării, avertizează un oficial UE de rang înalt

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Discriminarea este o preocupare mai presantă decât eventuala dispariție a umanității, în urma progresului inteligenței artificiale, spune șefa UE pentru competiție.

Margrethe Vestager a declarat pentru BBC că sunt necesare „paravane” pentru a contracara cele mai mari riscuri ale tehnologiei.

Ea a spus că acest lucru este esențial atunci când inteligența artificială este folosită pentru a ajuta la luarea deciziilor care pot afecta mijloacele de existență ale cuiva, cum ar fi solicitarea unei ipoteci.

Parlamentul European va vota miercuri regulile propuse în domeniul inteligenței artificiale.

„Legea AI” este luată în considerare de politicieni pe fondul avertismentelor cu privire la dezvoltarea tehnologiei - care permite computerelor să îndeplinească sarcini care necesită de obicei inteligență umană - prea repede.

Unii experți au avertizat că AI ar putea duce la dispariția umanității.

Într-un interviu exclusiv pentru BBC, doamna Vestager a spus că potențialul AI de a amplifica părtinirea sau discriminarea, din cantitățile mari de date provenite de pe internet și folosite pentru a antrena modele și instrumente, este o preocupare mai presantă.

„Probabil [riscul de dispariție] poate exista, dar cred că probabilitatea este destul de mică. Cred că riscul inteligenței artificiale este mai mult ca oamenii să fie discriminați.

Dacă o bancă folosește inteligența artificială pentru a decide dacă potențialii clienți îndeplinesc criteriile pentru obținerea unui credit ipotecar sau nu, sau dacă este vorba de servicii sociale din municipalitate, atunci vrem să ne asigurăm că oamenii nu sunt discriminat din cauza genului, culorii pielii sau codul poștal”, a spus ea.

Marți, autoritatea irlandeză pentru protecția datelor a declarat că a suspendat lansarea planificată de Google în UE a chatbot-ului său AI Bard.

Acesta a transmis că a fost informată de Google că concurentul său ChatGPT va fi introdus în UE săptămâna aceasta, dar nu a primit încă detalii sau informații care să arate modul în care firma a identificat și minimizat riscurile de protecție a datelor pentru potențialii utilizatori.

Comisarul adjunct Graham Doyle a declarat că DPC caută informațiile „în regim de urgență” și a adresat Google întrebări suplimentare privind protecția datelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel