Data actualizării:
Data publicării:

Inteligența artificială în radiografiere. Câte oase s-ar putea salva

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Inteligența artificială (IA) ar putea reduce numărul de fracturi nedetectate în analiza radiografiilor de către medici, potrivit Institutului Național pentru Sănătate și Îngrijire Excelentă (NICE) din Marea Britanie.

Organizația de evaluare a sănătății afirmă că cercetările indică faptul că tehnologia este sigură și ar putea accelera diagnosticarea, diminuând presiunea asupra personalului medical și reducând necesitatea unor consultații ulterioare.

Patru instrumente bazate pe IA urmează să fie recomandate pentru utilizarea în unitățile de urgență din Anglia, în timp ce se colectează mai multe dovezi privind beneficiile acestei tehnologii.

Cu toate acestea, IA nu va funcționa în mod autonom – fiecare imagine radiologică va fi revizuită de un profesionist din domeniul sănătății, potrivit BBC.

Volumul de muncă al resursei umane este imens

NICE subliniază că între 3 și 10% dintre fracturi nu sunt detectate în departamentele de urgență, ceea ce face din aceasta cea mai frecventă eroare de diagnostic.

În plus, specialiștii calificați care efectuează și analizează zilnic mii de radiografii în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) sunt insuficienți, iar volumul de muncă este foarte mare.

Potrivit NHS, rata de vacanță a posturilor este de 12,5% pentru radiologi și de 15% pentru radiografi. În contextul de față, utilizarea inteligenței artificiale ar putea reprezenta o soluție viabilă pentru a sprijini activitatea clinicianilor.

„Aceste tehnologii bazate pe inteligență artificială sunt sigure și ar putea identifica fracturi pe care medicii, sub presiunea volumului de muncă, le-ar putea omite”, a declarat Mark Chapman, director pentru tehnologie la NICE.

Pentru a preveni erorile, radiografiile vor fi analizate de radiologi înainte de a se lua decizii medicale finale, ceea ce va asigura că tehnologia nu va duce la creșterea numărului de diagnostice greșite sau la trimiterea inutilă a pacienților către clinici de specialitate.

NICE a lansat o consultare publică privind proiectul de ghidare pentru utilizarea IA în diagnosticarea fracturilor, care se va încheia pe 5 noiembrie. Rezultatul consultării va influența implementarea acestor tehnologii în sistemul de sănătate publică din Anglia, mai notează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel