Data actualizării:
Data publicării:

Inteligența artificială care poate actualiza Wikipedia. Cum funcționează

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp

Wikipedia nu trebuie să reprezinte sursa principală de informare a oamenilor fiindcă articolele pot rămâne în urmă cu ecenimentele. Acest se va schimba.

Unul dintre motivele pentru care Wikipedia nu trebuie să reprezinte sursa principală de informare a oamenilor este faptul că articolele pot rămâne în urmă cu evenimentele, fiindcă editorii au și ei limitări, conform Engadget. Și, cu toate că există deja roboți care moderează vandalismul sau sunt făcuți în așa fel încât să dea răspunsuri gata făcute, Massachusetts Institute of Technology (MIT) a găsit o soluție mult mai bună.

Cercetătorii MIT au dezvoltat un sistem de inteligență artificială (AI) care rescrie automat fraze neactualizate de pe Wikipedia, menținând în același timp un ton uman. Așadar, nu va sări în evidență drept un lucru scris de un robot, într-un paragraf redactat îngrijit de oameni.

Învățare automată 

 (w670)

Sistemul bazat pe învățarea automată este antrenat să recunoască diferențele dintre o propoziție dintr-un articol Wikipedia și o propoziție cu fapte actualizate. Dacă găsește vreo contradicție între cele două propoziții, software-ul folosește o „mascare de neutralitate" pentru a sublinia termenii pe care trebuie să-i șteargă și cei pe care trebuie să-i țină cu orice preț. După acest lucru, un framework encoder-decoder termină cum să rescrie propoziția folosind reprezentări simple ale noilor fapte și ale fostei propoziții.

Sistemul poate fi folosit și pentru a suplimenta programele antrenate pentru a detecta știrile false, încercând să reducă părtinirea și să dea un plus de acuratețe.

Note de trecere la examen

 (w670)

Așa cum este acum, tehnologia nu poate intra încă „în direct". Oamenii care au dat note acurateței AI-ului au evaluat sistemul la 4/5 pentru actualizările informațiilor și 3,85/5 pentru gramatica sa. Aceste calificative sunt mai bune decât alte sisteme de generat text, dar încă sugerează că diferența poate fi simțită.

Dacă cercetătorii pot retușa sistemul de inteligență artificială, ar fi foarte util pentru mici editări pe Wikipedia, în articole (precum în cazul acestui articol) sau în alte documente în care un editor uman nu este eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel