Întâlnire Emmanuel Macron-Vladimir Putin
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Noul președinte francez Emmanuel Macron îl va primi luni pe omologul său rus Vladimir Putin la Palatul Versailles - reședința regilor Franței - pregătit să angajeze o "relație în forță" cu liderul de la Kremlin, pe care nu intenționează să-l menajeze în dosarul sirian sau în problema Ucrainei, relatează AFP.

Tânărul șef al statului francez încheie astfel un maraton diplomatic, după ce a participat joi la summitul NATO la Bruxelles, apoi la summitul G7 la sfârșitul săptămânii la Taormina (Italia), o probă de foc simbolizată printr-o strângere bărbătească de mână cu președintele american Donald Trump.

"Donald Trump, președintele turc (Recep Tayyip Erdogan) și președintele rus sunt într-o logică a relațiilor în forță, care nu mă deranjează", a declarat Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche.

Chiar dacă nu crede în "invectiva publică", Macron, 39 de ani, înțelege "să nu lase nimic să treacă de la el" în convorbirile sale cu 'greii' acestei lumi, notează AFP. El promite un "dialog exigent", "fără nicio concesie", cu omologul său rus, care menține în ultimii ani relații tensionate cu Occidentul.

Pe agenda întâlnirii lor de luni figurează teme precum relațiile franco-ruse, viziunile lor asupra viitorului Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului și crizele regionale, Ucraina, Siria, dar de asemenea Coreea de Nord și Libia.

Cei doi lideri au programată o întâlnire tete-a-tete la miezul zilei. Apoi, au prevăzute un dineu în prezența delegațiilor, o conferință de presă comună și inaugurarea unei expoziții care servește ca pretext pentru această întâlnire.

Expoziția "Petru cel Mare, un țar în Franța" reînvie amintirea vizitei lui Petru I, personalitate dragă lui Vladimir Putin, la Versailles în mai și iunie 1717, un eveniment care avea să impulsioneze relațiile diplomatice între Franța și Rusia, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel