Întâlnire Coreea de Nord - Coreea de Sud
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
kim jong un
kim jong un
Denuclearizarea Peninsulei Coreene este "drumul către pace şi obiectivul nostru", a afirmat miercuri dimineaţă preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, la o zi după o întâlnire neobişnuită între reprezentanţii celor două Corei, relatează AFP. 

"Trebuie să continuăm eforturile pentru a organiza Jocurile Olimpice ale păcii", a declarat Moon Jae-In în cursul unei conferinţe de presă. "Trebuie să rezolvăm paşnic chestiunea nucleară nord-coreeană", a spus el.

Coreea de Nord a anunţat marţi că va trimite o delegaţie la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, organizate în februarie.

Preşedintele sud-coreean a afirmat că, dacă sunt întrunite condiţiile, este pregătit să aibă întâlniri cu liderii nord-coreeni.

"În condiţii corespunzătoare, pot participa oricând la un summit", a declarat Moon Jae-In în cea de-a doua conferinţă de presă a sa de la preluarea puterii în mai.

[citeste si]

"Nu va fi însă un dialog de dragul dialogului. Pentru ca un summit să aibă loc, trebuie să fie întrunite condiţiile şi garantate anumite rezultate", a mai spus liderul de la Seul.

Preşedintele de centru-stânga s-a arătat întotdeauna favorabil dialogului cu Nordul, spre deosebire de linia foarte fermă a fostei preşedinte conservatoare Park Geun-Hye.

Statele Unite stabilesc însă măsuri tangibile ale Nordului în vederea denuclearizării sale ca o condiţie prealabilă oricăror negocieri.

"Nu avem nicio diferenţă de opinie cu Statele Unite", a mai declarat Moon Jae-In în conferinţa de presă.

"Statele Unite au susţinut absolut discuţiile intercoreene şi au exprimat Sudului speranţa lor că vor putea contribui la rezolvarea chestiunii nucleare nord-coreene", a adăugat el, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel