Insurecție în Sri Lanka. Bogdan Chirieac: Cineva are interese. Dacă mai vedem și India că ia foc, putem să ne așteptăm la ce e mai rău
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Proteste masive în Sri Lanka. Prim-ministrul cere armatei să facă "tot ce este necesar pentru a restabili ordinea" - Foto Agerpres
Proteste masive în Sri Lanka. Prim-ministrul cere armatei să facă "tot ce este necesar pentru a restabili ordinea" - Foto Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre implicațiile protestelor masive din Sri Lanka.

„Astăzi ar trebui să se anunțe demisia oficială a președintelui, așa a promis, după care normal ar fi să se facă alegeri anticipate și să vină la putere un guvern legitim care ar trebui să rezolve problemele economice grave ale țării. Ideea este că fără ajutor internațional consistent, Sri Lanka nu va reuși să iasă din haos, este în faliment total în momentul de față, iar pandemia este cea care a adus-o în această situație. Sri Lanka avea un nivel de trai invidiat de India vecină, dar pandemia a omorât turismul și lucrul acesta a făcut ca insula din Oceanul Indian să decadă foarte puternic. 

Acum sigur că sunt și interese chineze acolo și interese din partea Indiei, deci e multă lume interesată de această poziție strategică deosebită pe care o are regiunea. Vedeți că Antony Blinken (n.r. secretarul de stat al Afacerilor Externe, din SUA) a cerut să se afle cine este în spatele acestei insurecții. Probabil că SUA au informații că cineva din Asia are interes să agite spiritele, că prea se întâmplă lucruri, cum a fost în Japonia asasinarea fostului premier, iar în China comunistă iese lumea în stradă, fiindcă băncile nu mai au bani să le dea oamenilor. Dacă mai vedem și India că ia foc, putem să ne așteptăm la ce e mai rău.”, a explicat politologul Bogdan Chirieac, în cadrul unei intervenții la postul de știri Antena 3.

Proteste masive în Sri Lanka, țară intrată în faliment

SUA a venit cu un apel în urma protestelor violente din Sri Lanka.

Statele Unite au venit cu un apel și le-au cerut duminică viitorilor noi lideri din Sri Lanka să acţioneze rapid pentru a reface stabilitatea economică şi a potoli nemulţumirea populară, informează Agerpres, citând AFP.

Noul guvern din Sri Lanka va trebui să "lucreze rapid pentru a identifica şi a implementa soluţii care vor aduce stabilitate economică pe termen lung şi vor calma nemulţumirea populaţiei din Sri Lanka faţă de deteriorarea condiţiilor economice, inclusiv penuria de electricitate, alimente şi combustibil", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat la Bangkok, unde se află în vizită secretarul de stat american Antony Blinken.

SUA face apel, de asemenea, la "parlamentul din Sri Lanka să abordeze această etapă cu voinţa de a îmbunătăţi situaţia naţiunii şi nu pe cea a unui anumit partid politic", a continuat purtătorul de cuvânt.

După mai multe tentative eșuate, președintele din Sri Lanka a reușit să fugă din țară

Gotabaya Rajapaksa, președintele din Sri Lanka, a reușit să fugă din țară.

Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, contestat de o puternică mişcare populară, a aterizat miercuri în Maldive după ce şi-a părăsit ţara la bordul unui avion militar, notează AFP.

Liderul în vârstă de 73 de ani, care a promis să demisioneze şi a încercat fără succes să părăsească ţara marţi, a decolat miercuri dimineaţă de pe aeroportul internaţional din Colombo împreună cu soţia sa şi o gardă de corp la bordul unui Antonov-32, au declarat pentru AFP responsabili ai serviciilor de imigraţie.

"Paşapoartele lor au fost ştampilate şi s-au îmbarcat în acest zbor special al forţelor aeriene", a precizat pentru AFP un responsabil al serviciilor de imigraţie.

Un oficial al aeroportului din Malé, capitala Maldivelor, a declarat în jurul orelor 22.30 GMT că avionul a aterizat şi că cei trei pasageri au fost duşi sub escorta poliţiei către o destinaţie necunoscută deocamdată.

Potrivit unor surse de la aeroportul din Sri Lanka, aeronava a fost reţinută timp de peste o oră pe pista aeroportului, aşteptând autorizaţia de a ateriza în Maldive.

"Au fost momente de tensiune, dar până la urmă totul s-a terminat cu bine", a spus un oficial al aeroportului, sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele a fost respins marţi în mod umilitor la aeroportul Colombo de agenţi ai serviciilor de imigraţie, iar unii dintre consilierii săi au luat în considerare ca Rajapaksa şi anturajul său să evadeze la bordul unei nave de patrulare, potrivit unei surse cu rang înalt în domeniul apărării.

O navă a marinei a fost folosită pentru a-l transfera sâmbătă pe şeful statului de la palatul prezidenţial asediat de protestatari în portul Trincomalee din nord-estul ţării.

Ulterior, Rajapaksa s-a deplasat luni cu elicopterul la aeroportul internaţional Colombo.

Familia Rajapaksa - inclusiv fostul premier Mahinda Rajapaksa - domină de mai mulţi ani politica ţării cu 22 de milioane de locuitori, mulţi srilankezi acuzând-o pentru actualele probleme economice.

Odinioară o ţară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbuşirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel