Urmărește emisiunea live
Insuficiență cardiacă. Maria Dorobanțu: Cea mai mare mortalitate. Este capăt de linie - VIDEO
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Prof. dr. Maria Dorobanţu, șefa clinii de cardiologie de la Spitalul de Urgență Floreasca și președinta Societății Române de Hipertensiune Arterială, a fost invitată la  DC News  în cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate”.

Maria Dorobanțu, printre alte subiecte importante, a vorbit și despre insuficiența cardiacă.

"S-au făcut progrese sub aspectul medicamentelor, progrese mai ales pe acest tip de tratament nonfarmacologic, adică aceste tipuri de resincronizări, aceste ablații de aritmii, bineînțeles al abordării chirurgicale și intervenționale a bolnavilor cu insuficiență cardiacă.

Altă dată, un bolnav care avea o fracție de ejecție de 30 la sută aproape că nu se atingea nimeni de el, având risc operator mare. Actualmente, chirurgii au căpătat experiență, curaj, au altă susținere logistică", a declarat Maria Dorobanțu.

"Sub aspectul medicamentului, de asemenea, s-a extins gama de medicamente (...) pe măsură ce s-au înțeles mecanismele patogenice ale insuficienței cardiace. După această înțelegere, a venit și terapia din spate, într-un fel administrată, care a crescut supraviețuirea acestor bolnavi. De asemenea, s-au imaginat medicamente care cuplează și asociază efectele bune", a mai spus Maria Dorobanțu.

Rămâne sindromul cu cea mai mare mortalitate

"Se găsesc soluții salvatoare de vieți, dar până la un punct. Insuficiența cardiacă rămâne sindromul cu cea mai mare mortalitate. Este capăt de linie pentru multe boli, complicația pentru multe boli. Adică, din momentul diagnosticului, depinde de severitate, dar mortalitatea, în următorii cinci ani, e de 50 la sută – a celor bolnavi -, indiferent de cât de bine tratați sunt cu medicamente", a mai declarat Maria Dorobanțu.

[citeste si]

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

VIDEO

Partea a doua din interviul cu Maria Dorobanțu a fost difuzată luni, 22 ianuarie, și poate fi urmărită în link-ul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel