Institutul Levantului condamnă invazia din Ucraina
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului condamnă invazia din Ucraina, cheamă la sprijinirea refugiaților și la solidaritate cu cei care manifestează în Rusia împotriva războiului.
România are cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre țările din Europa Centrală și de Est. Românii au trăit propriile drame istorice și nu putem fi indiferenți la drama pe care o trăiește acum poporul ucrainean. Este momentul să fim solidari cu refugiații care ajung în țara noastră și să-i sprijinim pe cei care continuă să lupte în Ucraina. Salutăm decizia universităților românești de a găzdui studenți și profesori din Ucraina și lansăm un apel la intensificarea cooperării cu mediul academic din țara vecină. În același timp, suntem solidari cu cei care în Rusia, înfruntând represiunea, manifestează împotriva războiului.
Începând de joi, 24 februarie 2022, ne aflăm în situația unui război de agresiune ce repetă la indigo invadarea Poloniei de către Germania nazistă și Rusia comunistă, acum 83 de ani.
Pentru români, întâlnirea președintelui Vladimir Putin cu membrii Consiliului de Securitate al Federației Ruse a semănat izbitor cu convocarea de către președintele Nicolae Ceaușescu a Biroului Politic al Partidului Comunist în 21-22 decembrie 1989, în cadrul căruia a ordonat să se tragă în manifestanții pașnici din România, acum 33 de ani.
România, alături de celelalte țări din Europa Centrală și de Est, care au trăit experiența comunismului și a dominației sovietice, a privit cu îngrijorare în ultimii 15 ani cum Rusia redevine o putere revizionistă, care urmăreşte realizarea agendei secolului 19 utilizând tactici şi metode ale secolului 21.
Față de statele democratice din fostul bloc comunist, născute în urma revoluțiilor pașnice din 1989-1990 și a dizolvării URSS, Federația Rusă a acţionat din ce în ce mai mult ca o forţă revizionistă contestându-ne revendicarea de a avea propriile noastre experienţe istorice. A reclamat o poziţie privilegiată în stabilirea opţiunilor noastre de securitate. A folosit mijloace diverse, de la blocade energetice şi investiţii motivate politic până la mituire şi manipulare a mass-media pentru a-şi realiza interesele şi a schimba orientarea transatlantică a Centrului şi Estului Europei.
Acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina nu sunt justificate de niciun argument istoric, politic, economic, militar sau umanitar. Destrămarea URSS nu s-a produs în urma unui atac din exterior, ci prin uriașele manifestații ale poporului rus și voința exprimată democratic de națiunile din Țările Baltice, Europa Centrală și de Est, Caucaz și Asia Centrală.
Este dreptul fiecărui popor să-și hotărască soarta și orice intervenție militară străină trebuie condamnată cu fermitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News