Institutul Cultural Român, înființat la Tokyo. Iohannis: Cultura rămâne un liant între popoarele noastre
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Institutul Cultural Român, înființat la Tokyo. Iohannis - Cultura rămâne un liant între popoarele noastre
Institutul Cultural Român, înființat la Tokyo. Iohannis - Cultura rămâne un liant între popoarele noastre
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, înfiinţarea la Tokyo a unui Institut Cultural Român.

"Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, aşa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele şi universităţile de artă din cele două ţări. Mă bucur să anunţăm, astăzi, înfiinţarea unui Institut Cultural Român la Tokyo", a declarat Klaus Iohannis, după întrevederea cu premierul Japoniei, Fumio Kishida.

Preşedintele Klaus Iohannis, primit de Împăratul Japoniei Naruhito şi Împărăteasa Masako - Update: Parteneriat strategic de colaborare - Video

Şeful statului a semnat împreună cu premierul nipon Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Preşedintele Klaus Iohannis efectuează de luni până miercuri o vizită oficială în Japonia. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni-cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării.

Cu prilejul vizitei va fi semnat şi un Memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC). De asemenea, va fi semnat un Memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka.

Documentul urmează să faciliteze construirea la Măgurele a unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserii de mare putere de la ELI-NP. Decizia creării Parteneriatului strategic România - Japonia a fost luată în urmă cu cinci ani, în cadrul dialogului de la Bucureşti dintre preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier nipon Shinzo Abe.

Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud. România are parteneriate strategice cu Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Turcia, Ungaria, Azerbaidjan, Georgia. Klaus Iohannis efectuează de luni până miercuri o vizită oficială în Japonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel