Instanţa Supremă redeschide dosarul Mineriadei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay
La cererea procurorilor de la Parchetul Militar, judecătorii de la Instanţa Supremă au decis redeschiderea dosarului Mineriadei, anunţă România TV. 

Se redeschide urmărirea penală în dosar, ceea ce înseamnă că fostul preşedinte Ion Iliescu va fi din nou urmărit penal pentru crime împotirva umanităţii. În dosar sunt urmăriţi şi fostul premier Petre Roman, dar şi fostul director SRI Virgil Măgureanu. Dosarul fusese retrimis anul trecut la Parchetul General pentru refacerea probelor. 

Ion Iliescu este acuzat că ar fi dat ordin în 1990 ca manifestanţii din Piaţa Universităţii să fie îndepărtaţi cu forţă. 

"Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. În temeiul art.335 alin. (4) şi alin. (41) Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al PICCJ - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al PICCJ - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021", se arată în decizia instanţei.

Este vorba de o parte a dosarului Mineriadei, în care Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, în iunie 2007, de fostul procuror Dan Voinea pentru săvârşirea infracţiunii de participare la omor deosebit de grav, alături de Mihai Chiţac, fost ministru de Interne, şi fostul adjunct al acestuia, generalul Gheorghe Andriţa. Acuzaţiile aveau legătură cu moartea a patru persoane în timpul evenimentelor din noaptea de 13-14 iunie 1990, scrie Agerpres.

Ioana Constantin: Justiţia, obligaţie uriaşă faţă de toţi românii

"Justiția din România are o obligație uriașă față de toți românii: dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Nu vom fi niciodată o societate liberă cât purtăm cu noi aceste crime oribile de la începutul anilor ”90.

În acele zile, libertatea și demnitatea au fost călcate la propriu sub bocanci, au fost lovite direct de bâtele minerilor. Teroarea și violențele instaurate pe străzile din București, arestările ilegale, minciuna oribilă, loviturile primitive administrate tinerilor, femeilor, bătrânilor, oamenilor liberi indiferent de vârstă sunt una dintre cele mai cutremurătoare imagini din istoria noastră recentă. Atunci Iliescu și ai lui au zdrobit speranța oamenilor, atunci a început unul dintre cele mai mari valuri de plecări în diaspora. Oameni bătuți până la leșin, bătuți până au făcut pe ei, umiliți și zdrobiți sub lovituri au ales să plece definitiv. Părinți care au murit așteptând dreptatea pentru copiii lor și tineri care încă mai caută dreptate pentru părinții lor. Atunci propaganda și comunismul au învins adevărul și libertatea. Dar nu doar atunci, cât timp nu se face lumină, trăim în bezna fesenistă a lui Iliescu și a tuturor celor care au urmat ordinele.

Fiecare generație trebuie să știe despre sângele vărsat la mineriade. Libertatea se apără în fiecare zi, iar dreptatea trebuie cerută până la capăt", a scris Ioana Constantin pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel