Instanţa supremă anulează amenda primită de Iohannis de la CNCD
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 18 noi 2022, 12:55
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea preşedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii de 5.000 de lei primită în mai 2020 de la CNCD.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea preşedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii de 5.000 de lei primită în mai 2020 de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unor declaraţii pe care le-a făcut privind un proiect de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.

Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a respins în ianuarie 2021 solicitarea preşedintelui, însă Instanţa supremă a admis recursul lui Iohannis şi a anulat decizia CNCD.

„Admite recursul declarat de recurentul - reclamant preşedintele României Klaus Werner Iohannis - prin Administraţia Prezidenţială împotriva sentinţei nr. 100 din 29 ianuarie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare, admite acţiunea. Anulează Hotărârea Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării nr.443/20.05.2020. Definitivă”, se precizează în hotărârea instanţei.

Pe data 20 mai 2020, preşedintele Klaus Iohannis a fost sancţionat de Colegiul director al CNCD cu o amendă de 5.000 lei pentru discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională. În aceeaşi zi, şeful statului a anunţat că va contesta în instanţă decizia CNCD, considerând că hotărârea prin care a fost sancţionat este una 'profund politică'. Pe 29 aprilie 2020, Klaus Iohannis declara: Jo napot kivanok, PSD' ('Vă doresc o zi bună, PSD'). 

Citește și...

Preşedintele Klaus Iohannis a eliberat din funcţie mai mulţi judecători

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de eliberare din funcţie şase judecători.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului le-a eliberat din funcţie ca urmare a pensionării pe:

Adriana Caplan - judecător cu grad profesional de Tribunal la Judecătoria Câmpulung;

Elena Alina Austrianu - judecător cu grad profesional de Curte de apel la Judecătoria Câmpulung, preşedintele acestei instanţe; 

Sanda Diaconescu - judecător la Judecătoria Câmpulung;

Ana-Cristina Lăbuş - judecător, preşedintele Tribunalului Iaşi;

Ana Gârlonţa - judecător la Tribunalul Braşov.

Şeful statului l-a eliberat din funcţie şi pe judecătorul Constantin Popescu, preşedintele Secţiei a II-a civilă a Curţii de Apel Craiova, ca urmare a neacordării avizului anual al Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii necesar pentru menţinerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani. De asemenea, preşedintele a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului de poliţie Carmen-Camelia Ţuicu cu Ministerul Afacerilor Interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?