Instanța a menținut o decizie de condamnare la moarte din anul 1974
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
Justiția română
Justiția română

Instanța a menținut definitiv o decizie de condamnare la moarte dată în timpul regimului comunist, în anul 1974. Un bărbat, care avea să pregătească vizita lui Nicolae Ceuașescu în SUA, a plecat cu o geantă plină de secrete de stat și cu gândul că nu se va mai întoarce în România. El a fost condamnat la moarte pentru trădare prin transmitere de secrete de stat. 

Constantin Răuță nu mai are altă cale de a anula hotărârea de condamnare la moarte primită în anul 1974. Deși pedeapsa cu moartea a fost abolită în România, magistraţii au constatat că bărbatul nu a adus probe noi faţă de cele avute în vedere când s-a decis condamnarea sa, potrivit Digi 24. Ei au fost ultima lui șansă. Constantin Răuţă a utilizat toate căile extraordinare de atac prevăzute de lege şi nu mai are nici altă cale de a anula respectiva hotărâre.

În 1973, Constantin Răuţă a fost trimis în misiune în Statele Unite, să pregătească vizita pe care Ceauşescu urma să o facă la invitaţia preşedintelui Richard Nixon. Avea pe mână o valiză doldora de secrete de stat şi era hotărât să nu se mai întoarcă.  O instanţă de judecată l-a condamnat la moarte pentru acuzaţia de trădare prin transmitere de secrete de stat. În anul 2010, Tribunalul Militar i-a anulat mandatul de executare a pedepsei.

Constantin Răuţă a făcut carieră în Statele Unite ale Americii şi 24 de ani a lucrat la centrul de cercetări al NASA. Tot el a contribuit la proiectul scutului antirachetă de la Deveselu.

"Mie mi-e milă de oamenii care trebuie să trăiască aici, sub această justiţie. Nici un stat nu s-a putut dezvolta dacă n-a avut o bază în justiţie", subliniază Răuță, care va merge până la CEDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel