Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au verificat trei locații din Ucraina: Nici urmă de vreo ”bombă murdară”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a găsit indicii de activități nucleare nedeclarate la trei instalații ucrainene, a anunțat agenția într-un comunicat pe Twitter joi.

”Inspectorii AIEA au finalizat activități de verificare pe teren în trei locații din Ucraina, la cererea Guvernului ucrainean. Aceștia nu au găsit indicii de activități și materiale nucleare nedeclarate”, se arată pe Twitter, potrivit TASS.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-au încheiat activitățile de verificare pe teren în trei locații din Ucraina, la cererea Guvernului Ucrainei, a declarat astăzi directorul general Rafael Mariano Grossi, scrie pe websitul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Solicitările scrise ale Ucrainei pentru ca AIEA să trimită echipe de inspectori au fost emise după ce Federația Rusă a făcut acuzații cu privire la activitățile din cele trei locații – Institutul de Cercetare Nucleară din Kiev, Uzina de Mine și Procesare de Est din Zhovti Kody și Asociația de Producție Pivdennyi Construcții de Mașini Uzina din Dnipro.

În ultimele zile, inspectorii au reușit să desfășoare toate activitățile pe care AIEA plănuise să le desfășoare și au primit acces neîngrădit la locații. Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent și a informațiilor furnizate de Ucraina, Agenția nu a găsit niciun indiciu privind activitățile și materialele nucleare nedeclarate în locații.

Inspectorii au colectat, de asemenea, probe de mediu pentru analiză la laboratoarele de garanții ale AIEA și la rețeaua sa de laboratoare analitice. Prelevarea de probe de mediu este o măsură de protecție utilizată în mod obișnuit cu tehnici analitice ultrasensibile care pot oferi informații despre activitățile trecute și curente legate de manipularea materialelor nucleare.

”La solicitarea Guvernului Ucrainei, am trimis imediat inspectori în cele trei locații pentru a-și îndeplini rolul indispensabil tehnic și independent în verificarea faptelor pe teren. În câteva zile, ei s-au dus acolo și și-au desfășurat activitățile de salvgardare, în circumstanțe dificile din timpul actualului conflict din Ucraina”, a spus directorul general Grossi.

”Evaluarea noastră tehnică și științifică a rezultatelor pe care le-am avut până acum nu a arătat niciun semn de activități și materiale nucleare nedeclarate în aceste trei locații. În plus, vom raporta rezultatele prelevarii de probe de mediu cât mai curând posibil”, a spus el.

Citește și:

Șoigu acuză ucrainenii că vor să creeze o bombă nucleară și că iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO în Ucraina

Directorul general Grossi a subliniat că AIEA rămâne pregătită să desfășoare în continuare astfel de activități de verificare în Ucraina pentru a verifica absența activităților și materialelor nedeclarate și, prin urmare, a descuraja orice utilizare abuzivă a acestor materiale.

Potrivit acestuia, ucrainenii intenționează să creeze o ”bombă murdară” și iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO pe teritoriul țării lor. 

”Cunoaştem intenţiile Kievului de a crea o 'bombă nucleară murdară', dar şi disponibilitatea de a amplasa pe teritoriul său arme nucleare din ţările NATO”, a afirmat ministrul rus Serghei Șoigu. 

Ministrul rus al Apărării a susținut că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ”le-a cerut ţărilor din Occident să efectueze atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei”, iar Statele Unite și țările europene ignoră demonstrativ cererile sale, conform Agerpres. 

”Statele Unite şi ţările europene ignoră demonstrativ şantajul nuclear al autorităţilor ucrainene, de exemplu, provocările în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie”, a declarat Serghei Șoigu.

Totodată, acesta a lansat acuzații conform cărora Kievul ar folosi ”metode de război interzise”, precum atentatele teroriste, asasinatele la comandă și folosirea civililor pe post de scuturi umane, iar țările occidentale ar contribui la escaladarea tensiunilor dintre ruși și ucraineni prin ignorarea acestor fapte, dar și prin sprijinul acordat Armatei ucrainene.  

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel