Urmărește emisiunea live
Evidenţa zilierilor, într-o aplicația a Inspecției Muncii
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Inspecţia Muncii va realiza o aplicaţie electronică prin care registrul de evidenţă al zilierilor va putea fi transmis în format electronic către inspectoratele teritoriale de muncă. Măsură care face parte din cadrul unei campanii desfăşurate la nivel naţional privind respectarea legislaţiei în domeniu.

'Vom crea o aplicaţie care va da beneficiarilor posibilitatea să transmită online la inspectoratele teritoriale de muncă registrul zilierilor în variantă electronică', a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat. Potrivit acestuia, aplicaţia ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul anului şi va fi urmată de o perioadă de tranziţie în care se vor putea transmite datele atât online cât şi clasic.

"Ulterior, se va desfăşura o nouă etapă de control pentru a se vedea modul în care beneficiarii care utilizează zilieri respectă prevederile legale. Inspecţia Muncii a desfăşurat o campanie, în perioada 3 - 7 octombrie 2016, în care acţiunile au avut caracter preponderent preventiv.

Amenzi pentru fapte care prezentau pericol social

Inspectorii de muncă au avut un rol pro activ, de îndrumare a beneficiarilor şi de avertizare a acestora cu privire la neregulile constatate. Au fost controlaţi 810 beneficiari şi s-au aplicat 626 sancţiuni contravenţionale din care 91% au fost avertismente. Nicolae Bratu a afirmat că pentru 9% din cazuri s-a impus aplicarea sancţiunii cu amendă contravenţională deoarece faptele prezentau pericol social ce nu permitea aplicarea avertismentului.

De exemplu, au fost identificate cazuri de folosire a muncii minorului sub 16 ani şi folosirea muncii minorului de peste 16 ani mai mult de 6 ore pe zi. Au fost sancţionate contravenţional situaţiile în care nu s-au adus la cunoştinţa zilierilor pericolele la care se pot expune din domeniile cu incidenţă mare în producerea accidentelor de muncă. Pentru neconformităţile constatate s-au dispus 1.134 măsuri de intrare în legalitate", a mai declarat pentru Agerpres Dantes Nicolae Bratu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel