Data publicării:

Înşelătorie cu bani plasaţi la bursă. Percheziţii ale Poliţiei Capitalei

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Bursa - tranzactii
Bursa - tranzactii

Miercuri, 5 iunie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în aplicare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi şi Dâmboviţa, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, după ce cinci bărbaţi ar fi pretins că sunt brokeri şi ar fi determinat mai multe persoane să investească diferite sume de bani la bursă, prejudiciul creat fiind estimat la 300.000 de euro.

Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2018 - iunie 2019, cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 48 de ani, sub pretextul că ar fi brokeri, ar fi determinat mai multe persoane să depună diverse sume de bani în anumite conturi bancare indicate de către aceştia, în vederea investirii în diferite instrumente financiare. Mai mult decât atât, pentru a-şi spori câştigurile şi recupera sumele investite, persoanele vătămate au recomandat la rândul lor această investiţie şi altor persoane, aceasta fiind o schemă de fraudare în sistem piramidal.

Totodată, în scopul menţinerii în eroare a persoanelor vătămate, cei în cauză foloseau un generator de fişiere ce copia informaţii din surse publice pentru a genera rapoarte cu privire la situaţia financiara a clienţilor cu date despre valorile indicilor bursieri în timp real, pentru a crea aparenţa unor rapoarte de tranzacţionare reale. În urma studierii extraselor de cont au fost identificate tranzacţii în valoare de aproximativ 300.000 de euro.

Persoanele implicate, audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice


Persoanele implicate au fost conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Sectorului 1. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, faţă de doi dintre cei în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentaţi magistraţilor. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel