Data publicării:
Înşelăciunea ACOPERIŞUL: Şantaje de mii de euro descoperite de procurori
Un număr de 11 persoane fizice şi două persoane juridice au fost trimise în judecată de procurorii DNA Constanţa într-un dosar de şantaj şi înşelăciune, 21 de persoane vătămate constituindu-se parte civilă în cauză.
Potrivit unui comunicat emis, miercuri, de DNA, nouă persoane, între care administratori ai unor firme, au fost deferite justiţiei în stare de arest preventiv, sub acuzaţii precum constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciune, evaziune fiscală, ameninţare şi complicitate la unele dintre aceste fapte, iar alte două persoane şi două societăţi au fost trimise în judecată în stare de libertate pentru fapte similare.
Procurorii spun că, în cursul anului 2017, cei 11 inculpaţi au constituit un grup infracţional în scopul comiterii unor infracţiuni de înşelăciune, şantaj şi evaziune fiscală. Potrivit acestora, membrii grupului, acţionând pe raza judeţului Constanţa, inclusiv municipiul Constanţa, racolau viitoarele victime (alese numai din categoria persoanelor de vârsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor.
Înşelăciunea Acoperişul
Această escrocherie a fost prezentată de DC News anul trecut, cand au fost păgubite mii de persoane cu sume foarte mari. Oamenii profitau de buna credință a oamenilor și le cereau sume exagerate. Metoda folosită era una foarte simplă.
'Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri şi negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparaţii la acoperişurile imobilelor. Ulterior, la momentul încheierii contractelor, de cele mai multe ori se percepea un avans din preţ, iar în aceeaşi zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparaţie, înlocuire sau construire a acoperişului. După decopertarea acoperişului, în special atunci când se aduceau materiale de construcţii la locuinţele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite iniţial, cu titlu de tranşe din preţ. Pentru a justifica diferenţele de valoare între sumele convenite iniţial şi cele solicitate după decopertarea acoperişurilor, membrii grupării le explicau victimelor că preţul convenit iniţial şi consemnat în contract nu includea şi accesoriile sau că suprafaţa construită a fost mai mare etc.', se arată în comunicatul DNA.
[citeste si]
Prin această metodă, preţul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea excesiv de mare în raport cu cel iniţial convenit, iar când beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească sumele solicitate, intrau în rol unii membri ai grupării care aveau sarcina de a intimida victimele şi de a le determina, prin ameninţări directe sau voalate, fie cu acte de violenţă, fie cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperişuri, să plătească banii ceruţi, se precizează în documentul citat.
Bani sub ameninţare
Potrivit acestuia, în cele din urmă, sub presiunea ameninţărilor primite, victimele acceptau să plătească sumele solicitate (care se ridicau în unele cazuri până la 23.000 euro), iar pentru obţinerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoştinţe.
În această cauză s-au constituit parte civilă, cu sume cuprinse între 2.900 lei şi 40.000 lei, 21 de persoane vătămate. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa - Biroul de Investigaţii Criminale şi din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News