Data publicării:

Insectele, în pericol din cauza factorului uman. Agricultura și rezervele de mâncare vor avea de suferit

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Alexas Fotos)
Sursă foto: Pexels (Alexas Fotos)

Insectele sunt izgonite din unele zone ale planetei datorită condițiilor vitrege generate de oameni. Din această cauză, rezervele de mâncare și agricultura ar putea avea de suferit. 

Utilizarea intensivă a pământului, combinată cu temperaturile în creștere, împing ecosistemele de insecte către colaps în unele părți ale lumii, au raportat oamenii de știință. Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a identificat pentru prima dată o legătură clară și alarmantă între criza climatică și agricultura de mare intensitate și a arătat că, în locurile în care aceste acești doi factori primează, abundența insectelor a scăzut deja cu aproape 50%, în timp ce numărul speciilor a fost redus cu 27%.

Aceste descoperiri ridică îngrijorări uriașe, potrivit lui Charlotte Outhwaite, autorul principal al studiului și cercetător la University College London, având în vedere rolul important al insectelor în ecosistemele locale, polenizare și producția de alimente și a remarcat că pierderea insectelor ar putea amenința sănătatea umană și siguranța alimentară.

Căpșunile și alte alimente ar putea dispărea

”Trei sferturi din culturile noastre depind de insectele polenizatoare. Recoltele vor începe să eșueze. Nu vom avea alimente precum căpșuni. Nu putem hrăni 7,5 miliarde de oameni fără insecte”, a declarat anterior pentru CNN Dave Goulson, profesor de biologie la Universitatea Sussex din Marea Britanie. 

Outhwaite a spus că descoperirile lor ”pot reprezenta doar vârful aisbergului”, din cauza cantității limitate de dovezi din unele regiuni.

”Dar cred că există și o mulțime de consecințe pe care probabil nu le cunoaștem cu adevărat, deoarece, evident, există atât de multe tipuri diferite de insecte. Ele fac atât de multe lucruri importante. Pur și simplu nu avem o înțelegere integrală asupra cât de mult ne bazăm pe ele în multe situații”, a adăugat Outhwaite pentru CNN

Habitatele naturale apără populațiile de insecte

Cercetătorii au analizat date pe o perioadă de 20 de ani pentru mai mult de 6.000 de locații și au studiat aproape 18.000 de specii de insecte, inclusiv fluturi, molii, libelule, lăcuste și albine.

Ei au ajuns la concluzia că în zonele cu agricultură de intensitate scăzută, încălzire mai mică a climei și un habitat natural în apropiere, insectele au scăzut doar cu 7%, comparativ cu o scădere de 63% în zonele cu acoperire a habitatului natural mai mic. Multe insecte se bazează pe plante pentru umbră în zilele călduroase. Pierderea habitatelor naturale din apropiere le-ar putea lăsa mai expuse și mai vulnerabile la temperaturile caniculare. Pe măsură ce schimbările climatice avansează, oamenii de știință spun că aceste zone naturale de tampon pot deveni mai puțin eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel