Data publicării:

INS: Cum a evoluat rata șomajului

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Rata șomajului în rândul tinerilor rămâne ridicată, potrivit INS.   

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, miercuri, rata şomajului BIM în luna aprilie 2023 a fost de 5,6%. Aceasta a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de rata înregistrată în luna martie a acestui an. Prin urmare, rata şomajului în rândul tinerilor se menține la un nivel ridicat, 21,7%, 

Rata şomajului la bărbaţi este mai mai mare cu 1,1 puncte procentuale decât cea a femeilor (vorbim despre o valoare de 6,1% pentru persoanele de sex masculin şi 5% pentru de sex feminin).

În luna aprilie a acestui an, pentru intervalul de vârstă cuprins între 15-74 ani, numărul șomerilor a fost de 461.100 persoane, număr mai mare decât cel înregistrat în luna martie (454.100 persoane) și decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022 (454.000 persoane).

În ceea ce privește persoanele cu vârste cuprinse între 25-74 ani, pentru luna aprilie 2023, s-a estimat o rată a șomajului de 4,6% (4,1% în cazul femeilor şi 5% al bărbaţilor). Numărul acestei categorii de șomeri reprezenta 76,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2023, scrie Agerpres.

VEZI ȘI: Veste bună pentru părinții care au copii până-n 8 ani: 4 zile lucrătoare pe lună stau acasă

Părinţii care au copii cu vârsta de până la 8 ani vor putea solicita patru zile lunar de telemuncă. 

"La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la opt ani beneficiază de patru zile pe lună de muncă la domiciliu sau un regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii", prevede propunerea legislativă iniţiată de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, proiect la care au subscris mai mulţi senatori şi deputaţi PNL, conform Agerpres.

Proiectul transpune în legislaţie o directivă europeană din 2019 şi are ca principal scop susţinerea natalităţii, aflată momentan în declin, dar şi să realizeze un echilibru între viaţa profesională şi cea privată a familiilor care au copii până la opt ani. Măsuri similare se aplică deja în Suedia, Austria, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, Belgia care oferă, la rândul lor, diferite forme de program flexibil incluzând telemunca. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. ...Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel