Dobânzi enorme la creditul ipotecar. Românul plătește de trei ori băncii. Franța și Germania acuză înrobirea cetățenilor. Prof. Coșea spune ce urmează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Din cauza dobânzilor enorme la creditul ipotecar, românul ajunge să plătească de trei ori băncii. Ce este de făcut?

Citește și - Prof. Coșea, cel mai important sfat de economisire pentru fiecare român: Toată lumea să se gândească foarte mult la asta, pentru că s-ar putea întâmpla!

Profesorul de economie Mircea Coșea a fost contactat, cu privire la următoarea situație, în care, probabil, se află mulți români. Pentru o proprietate de 120.000 de euro, prin credit ipotecar, banca îți oferă 100.000. Avansul din fonduri proprii este de 20.000. Dacă împarțim ratele pe următorii 30 de ani, potrivit unei simulări la o bancă, rata lunară fixă în primii 5 ani ar fi de 3.000 de lei. După 5 ani, atunci când rata devine variabilă, va începe de la 3.700 de lei în prima lună.

Ajungi să achiți de aproape de trei ori mai mult

În final, pentru un credit de 520.000 de lei, ajungi să achiți de aproape  trei ori mai mult, respectiv suma de 1.350.000 de lei. Dacă alegi dobânda variabilă de la startul creditului, prima rată lunară va fi de 3.800 de lei. În final, vei ajunge să plătești 1.430.000 de lei. 

În acest context, profesorul Mircea Coșea a fost întrebat despre acest profil uriaș al băncii și dacă s-ar putea face ceva în a reglementa această situație în care banca nu îți ia dublu înapoi, ci aproape triplu.

“Situație semnalată Consiliului Concurenței, dar...“

“Este foarte greu de făcut ceva deoarece politica băncii începe să facă o recuperare a creditului prin dobânzi mai mari la început, datorită faptului că vrea să evite posibilitatea de credit neperformant, adică, la un moment dat să se întâmple ca să nu se returneze creditul. Prin urmare, banca, în prima perioadă, ia mai mult decât ar trebui. Este, de fapt, o situație care a fost semnalată de Consiliul Concurenței, dar băncile au dat în judecată și au câștigat. Aceasta este practica generală a băncilor. Problema creditului ipotecar a ajuns să fie discutată în întreaga lume, deoarece așa cum se spune în anumite publicații, mai ales în cele franceze și germane, există o înrobire a cetățenilor atunci când iau credit de la bancă. Dobânzile sunt enorme. Sigur că ar trebui să se întâmple o reducere a lor, dar asta este legată și de dobânda de referință, care, în cazul actual, depinde de inflație, nu doar în România, ci și în Europa“, a spus profesorul Mircea Coșea.

“Ar trebui să existe solidaritatea bancară“

“Prin urmare, în mod practic, nu se poate face mare lucru. De aceea, există și o mare tentație a politicii în România de a folosi această situație într-o manieră populistă. Vezi promisiunea pe care o face un anumit partid din România, respectiv că cei care își vor contracta credite pentru casă nu vor plăti nicio dobândă, ci va fi suportată din bugetul statului. Nu este o soluție, dar asta se vehiculează. Din punctul meu de vedere, aici ar trebui să existe ceea ce se numește în străinătate: solidaritate bancară.

Adică băncile să înțeleagă că profiturile uriașe pe care le-au făcut în aceste crize, care au doborât umanitatea în ultimii 4-5 ani, să facă o reducere sau o renegociere a creditelor, dar nu o vor face, pentru că băncile sunt principalii îmbogățiți ai acestei perioade. Pot să vă dau un răspuns care nu are nimic pozitiv sau de perspectivă. Nu cred că se vor întâmpla situații în care să se reducă aceasta înrobire a cetățeanului atunci când iau un credit ipotecar. Băncile vor menține situația și vor motiva prin faptul că inflația este încă mare, iar dobânda trebuie să fie în legătură cu aceasta“, a declarat Mircea Coșea. 

Citește și - Domeniile profitabile în care putem investi. Prof. Mircea Coșea: Indiferent dacă este criză, război sau cea mai proastă perioadă economică. Ei câștigă foarte bine

“Un mare pericol paște omenirea în prezent“

“La noi ar trebui să se discute și despre un mare pericol care paște omenirea în prezent. Este vorba despre inegalitățile care se dezvoltă în prezent. 80% din bogăția planetei aparține la 2% din populație. Inegalitățile acestea se explică în mare parte prin politica prin care toate băncile, nu doar din România, au practicat-o în situațiile de criză, respectiv au folosit criza nu în favoarea cetățeanului și a economiei.

Marile sume de bani care s-au acumulat la bănci ar trebui să fie folosite în folosul societății. Un impozit global pe profitul băncilor ar trebui să fie sprijinit cumva, deoarece băncile au această datorie morală de a aduce ceva din beneficiile obținute, în mod nejustificat, în folosul societății. Dar această este o iluzie! Capitalul bancar, azi, în lume, este unul dintre factorii de conducere ai lumii.

Băncile și multinaționalele sunt cei care conduc, folosesc situația actuală în propriul interes. Dezbaterea economică occidentală, europeană, consideră că unul din marile pericole ale umanității este inegalitatea, care poate duce la contracție socială, mari probleme economice și politice“, a mai spus profesorul de economie Mircea Coșea, pentru DC News. 

Citește și = Prof. Coșea, cel mai important sfat de economisire pentru fiecare român: Toată lumea să se gândească foarte mult la asta, pentru că s-ar putea întâmpla!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel