Inovator: undele sonore pot fi folosite pentru levitație și pentru a muta obiecte
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
levitatie acustica
levitatie acustica

Oamenii de știință au fost capabili să folosească puterea sunetului pentru a levita mici obiecte, inclusiv insecte și pești, de decenii. Dar acum cercetătorii din Elveția au descoperit cum să facă ca obiectele să se miște în aer, conform unui nou studiu, relatează Meeri Kim pentru The Washington Post.

Eliza Cristina Cioacă

Descoperirea de ultimă oră în levitație acustică le va permite oamenilor să deblocheze "o cantitate mare de aplicații cu această metodă foarte puternică," inclusiv pentru produsele electronice și farmaceutice, a spus autorul și inginerul mecanic Dimos Poulikakos, reprezentând ETH Zurich, Universitatea de Știință și Tehnologie din Elveția.

Studiul a fost publicat online, luni, în Procedurile Academiei Naționale de Științe.

Echipa lui Poulikakos a efectuat o serie de experimente în aer, cum ar fi combinarea unor picături de apă sau soluții chimice, introducerea ADN-ului în celule și chiar reușind să facă o porție foarte, foarte mică de cafea instant. Ei au levitat, de asemenea, o scobitoare din lemn - ceva ce nu mai fusese făcut înainte - în timp ce se rotea și deplasând-o înainte și înapoi. Undele de sunet exercită o presiune atunci când lovesc o suprafață, dar efectele sunt de obicei prea mici pentru a putea fi observate. Dar dacă intensitatea este dată la maximum un timp destul de îndelungat, sunetul are capacitatea de a contracara efectele gravitației.

Poulikakos și colegii săi au folosit niveluri de aproximativ 160 de decibeli, asta înseamnă un zgomot mai puternic decât atunci când stai în picioare lângă o lansarea unei rachete și este suficient pentru a sparge un timpan uman. Dar ei au fost capabili să lucreze fără protecție pentru urechi.

Ei au profitat de faptul că frecvența sunetului - proprietate fizică care îi dă înălțime - contează, de asemenea. Folosind 24.000 de hertzi (Hz), un nivel comparabil cu un fluier pentru câini, nu au fost afectați de zgomot. Gama superioară a auzului uman este de aproximativ 20.000 Hz.

Fizicianul Rick Weber de la Laboratorul Național Argonne din afara orașului Chicago a apreciat autorii pentru dezvoltarea "unei abordări extrem de inovatoare", care promovează capacitățile de levitație acustică. Un experiment al lui Weber a devenit viral la sfârșitul anului trecut ăe Youtube. El arată suspendarea picătură cu picătură a unui lichid folosind levitatorul acustic Argonne. Dar Weber nu a fost capabil să transporte picăturile din loc în loc.

Progresul lui Poulikakos asupra levitației lipsită de mișcare va fi probabil foarte util pentru industria farmaceutică. El le permite cercetătorilor să amestece soluțiile în aer, fără a mai exista potențialul de contaminare din cauza containerului, a spus Weber. Pentru moment, oamenii de știință sunt capabili de a utiliza levitatie acustică a muta obiecte doar mici, ușoare. Poulikakos a declarat că va lansa în curând noi rezultate ce vor arăta echipa sa mutând obiecte mult mai grele și mai dense, cum ar fi bilele de oțel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel