Înmormântare cu reguli noi. Amenzi usturătoare pentru cei care nu le respectă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
La români, nici înmormântările nu vor mai fi ca până acum.  Potrivit unei Hotărâri de Guvern, adoptată recent, din luna noiembrie, la înmormântări trebuie respectate mai multe norme, iar cei care nu vor ţine cont de aceste reguli vor fi amendaţi cu sume care pot merge până la 10.000 de lei.

Potrivit noii legi  funerare, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparţinătorilor. Prin excepție, este permisã fotografierea și filmarea pe timpul desfășurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale.

Înmărmântarea nu trebuie să depășeascâ 36 de ore de la decesul persoanei respective.

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate și documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire și combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, o brățară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor și responsabilizarea acesteia.

În ceea ce priveşte procedura de îmbălsămare, acesta este interzisă în cazul bolilor infecțioase cu agenți biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București şi în afara spațiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării și tanatopraxiei conform prezentelor norme.

Vezi AICI Hotărârea de Guvern care reglementează înmormântările

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să cotizeze și la un Fond de Garantare, din care să fie achitate despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funebre. Cotizația va reprezenta echivalentul a 5 ajutoare de înmormântare.

De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice şi sanitare şi să îndeplinească anumite criterii profesionale:

"Spațiul destinat activităților de servicii funerare are o suprafață de minim 30 de metri pătrați cu o zonă de primire a clienților și spațiu de prezentare a produselor; spațiul pentru prestarea activităților de îngrijiri mortuare are o suprafață minimă de 16 m2 , cu dotările specificate la alin.6; în cazul în care acest spațiu nu este situat la distanță de spațiul prevăzut la lit.a), se asigură un circuit separat de activitatea de primire a clienților și prezentare a produselor. In cazul în care prestatorul de servicii funerare realizează servicii de îmbălsămare/tanatopraxie în zone rurale, unde nu există un spațiu conform celui prevăzut la lit. b), și persoana decedată nu a suferit de o boală infecțioasă, acestea pot fi realizate dacă deține un autovehicul de asistență funerară mobilă dotat conform prevederilor din Anexa nr. 2, punctul 1. Minim un autovehicul pentru transport cadavre, conform specificațiilor din Anexa 2, punctul 2; pentru ceremonia de înmormântare va fi folosit un autovehicul de paradă funerară, în proprietate sau închiriat, care va respecta prevederile din Anexa 3", se arată în hotărârea de guvern.

Pentru persoanele decedate în urma unei infecții cu un agent infecțios înalt patogen, regulile sunt și mai stricte. Printre altele, defuncții nu trebuie spălați sau îmbălsămați, orice practică de acest gen fiind interzisă. Peste cadavru trebuie să se pulverizeze dezinfectant, acesta urmând să se introducă în doi saci rezistenți de vinil, peste care se pulverizează din nou dezinfectant. Sicriul se sigilează, iar peste acesta, în groapa care trebuie să aibă 3 metri adâncime, se va turna var cloros, după care se va acoperi cu pământ.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare cât şi familiile defuncţilor, pornesc de la 500 de lei şi ajung la 10.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel