INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. Campania #DeNetestat a fost un real succes
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
#DeNetestat / Foto: VIF
#DeNetestat / Foto: VIF
Decizia directorului Institutului de medicină legală București vine după ce societatea civilă a atras atenția asupra acestei testări condamnate de OMS și care încă se practică în centre județene de medicină legală și la INML.

INML nu mai eliberează, începând cu 10 iunie, certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă. Pe 6 iunie a fost lansată o campanie la nivel național, pentru eliminarea testelor de virginitate. Autorii campaniei #Denetestat atrag atenția că aceste teste continuă să fie aplicate în România – circa 1.000 au fost înregistrate în 2019 – în pofida faptului că este o testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru tinere.

Nota emisă de directorul Institutului Național de Medicină Legală precizează:

“Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate.Având în vedere recomandările Comitetului națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femei cât și privind drepturile copilului, Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul raportului special privind eliminarea acestei virginității: o declarație interinstituțională WHO RHR / 18.15.2018, se dispune:

Art. 1 Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM, a examinării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM, precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06. 2022.

Art. 2 In cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliție, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare.

Campania #Denetestat a fost lansată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF) și are drept scop “eliminarea testelor de virginitate din legislația din România.”

În 2019, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste. Aceste teste sunt realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel