Inimă de la porc la om, ”moment istoric” în medicină. Radu Deac: Prima încercare, în 1964 / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Medicul Radu Deac, considerat cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii din România, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre premiera care a avut loc în transplantologie.

În primele zile ale anului 2022 a fost realizat cu succes primul intervenție din lume prin care o inimă de porc modificat genetic i-a fost transplantată unui bărbat din SUA. Aceasta era singura opțiune de supraviețuire a pacientului, David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care avea suferință cardiacă aflată în stare terminală și după ce el fusese considerat neeligibil pentru listele de transplant tradițional. Intervenția chirurgicală, care a avut loc pe data de 7 ianuarie 2022 și a fost realizată de specialiști de la Universitatea de Medicină Maryland din Baltimore, A durat opt ore, iar bărbatul a trecut cu bine de prima săptămână post-transplant. 

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, medicul Radu Deac a vorbit despre recentul eveniment din lumea medicală care a dus la transplantul cu succes al unei inimi de porc la un om:

„Este probabil un moment istoric, l-aș numi eu, cu o oarecare reținere față de proba timpului pe care o așteptăm. Este pentru prima dată când s-a folosit un asemenea donator. Pornim de la elementul esențial că inima porcină este cea mai apropiată anatomic de cea umană, dar sigur că există foarte multe contradicții sau păreri diferite față de acest capitol de transplantare a unui țesut de la o altă specie.

Primul transplant cardiac a avut loc în SUA, în 1964, într-o urgență, la un pacient mai în vârstă cu infarct miocardic acut. S-a încercat un transplant cu inimă de maimuță. Din nefericire, reacția de respingere a organismului a fost foarte promptă și nu a durat decât câteva ore funcționarea acelei inimi.

În același timp, primul transplant de organ a fost făcut între doi gemeni, de rinichi. Aceștia au trăit foarte mulți ani, dar a fost fără imunosupresie, fiindcă borna în transplantologie este apariția ciclosporinei. De atunci încoace s-au schimbat dramatic rezultatele, dar proba că operația poate fi făcută a fost acest transplant renal“, a precizat, la DC News, medicul Radu Deac.

Irinel Popescu, despre transplantul de inimă de la porc la om

„De ce este interesantă această premieră și de ce cred că merită comentată? Sigur, și prin spectaculozitatea intervenției în sine, transplantul cardiac a fost întotdeauna o intervenție spectaculoasă. Încă de la primul transplant cardiac din lume la om, efectuat la Cape Town de către echipa lui Christiaan Barnard (la 3 decembrie 1967, n.r.), a fost un transplant foarte mediatizat, foarte apreciat din perspectiva intervenției chirurgicale ca atare.

Însă în cazul de față există un al doilea aspect la fel de important, poate chiar mai important aș spune, și anume faptul că se pare că suntem din ce în ce mai aproape de a realiza acest vis vechi al transplantologilor, și anume crearea unei surse inepuizabile de organe. (...)

Aparent, avem deja posibilitatea de a efectua cu succes astfel de transplanturi și în viitor, avem deja posibilitatea de a crea acea sursă inepuizabilă de organe care constituie visul de aur al transplantologilor”, a dezvăluit prof dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel