Îngrijorări la Tokyo. Rachetele balistice lansate de China au zburat peste Taiwan și au căzut în zona economică exclusivă Japoniei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Din cele 5 rachete chineze care au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, 4 au zburat peste Taiwan.

Guvernul japonez a anunțat joi, 4 august, că cinci rachete balistice lansate de China au aterizat în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei în acea zi și patru au zburat peste Taiwan.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că Armata Populară de Eliberare (PLA) a tras nouă rachete, dintre care cinci au aterizat în ZEE a Japoniei. Dintre acestea cinci, ministerul a spus că patru au zburat deasupra orașului Taipei.

Cum au zburat rachtele Chinei?

Potrivit ministerului, PLA a lansat prima sa rachetă de pe coasta provinciei Fujian la 2:56 p.m., ora Japoniei, și a zburat pe o distanță de 350 de kilometri. A doua rachetă a fost lansată dintr-o locație din China, aflată la aproximativ 700 de kilometri distanță.

A treia lansare a avut loc la ora 15:14. de la o distanţă de aproximativ 500 de kilometri. A patra rachetă a fost lansată la 3:57 p.m. și a zburat aproximativ 350 de kilometri.

A cincea rachetă a decolat de pe coasta provinciei Zhejiang la ora 15:57, cu o distanță de zbor de aproximativ 650 de kilometri. A șasea rachetă a decolat la 4:05 p.m. și a zburat aproximativ 500 de kilometri.

A șaptea rachetă a decolat și ea la 4:05 p.m. și a parcurs 550 de kilometri. A opta rachetă a decolat la 4:08 p.m. iar distanța parcursă a fost de 500 de kilometri.

A noua lansare a avut loc la 4:08 p.m. și a zburat aproximativ 550 de kilometri. Ultimele patru rachete au fost trase de pe coasta Fujian.

Potrivit raportului, rachetele a cincea până la a noua au aterizat în ZEE a Japoniei, iar rachetele a șasea până la a noua se presupune că au survolat Taipei.

Prima rachetă a aterizat în apele de la nord-nord-vest de insula Yonaguni din prefectura Okinawa, în afara ZEE a Japoniei. A doua și a treia rachetă au aterizat în apele de la sud-vest de Taiwan, în timp ce a patra a aterizat în apele de la nord de Taiwan.

„Problemă a securității naționale“ a Japoniei

La o conferință de presă, ministrul Apărării, Nobuo Kishi, a declarat: „Acesta este o problemă gravă care privește securitatea națională a țării noastre și siguranța oamenilor”, a raportat Japan Times.

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a declarat că principala cale de zbor a rachetelor balistice după lansare a fost în afara atmosferei și nu existau pericole pentru zona de uscat a Taiwanului. Prin urmare, sarcina sistemelor de apărare antirachetă din diverse țări este calcularea fazei terminale, a precizat ministerul.

MND a emis un comunicat de presă la ora 17.30. afirmând că de la ora 13:56. la ora 16, PLA a lansat un total de 11 rachete balistice Dongfeng în apele din jurul nordului, sudului și estului Taiwanului, în mai multe valuri. Nu este clar de ce există o discrepanță a numărului de rachete chineze raportate lansate în acea zi de către ministerele apărării din Japonia și Taiwan, scrie taiwannews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel