Îngrijorări în Franța pe fondul ascensiunii extremei drepte. Zemmour și Le Pen capitalizează o treime din electorat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Îngrijorări în Franța pe fondul ascensiunii extremei drepte. Zemmour și Le Pen capitalizează o treime din electorat  /  Sursă foto: Faceook Eric Zemmour
Îngrijorări în Franța pe fondul ascensiunii extremei drepte. Zemmour și Le Pen capitalizează o treime din electorat / Sursă foto: Faceook Eric Zemmour
Îngrijorările cresc în Franța în urma sondajelor pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

O mare parte din mass-media franceză nu se concentrează pe șansele lui Macron de a deveni primul președinte care va fi reales de la Jacques Chirac în 2002, ci mai degrabă pe ascensiunea extremei drepte.

În cel mai recent sondaj electoral, publicat pe 6 octombrie, se estimează că extrema dreaptă va capitaliza 32% din electorat, 17 la sută pentru Eric Zemmour și 15 la sută pentru Marine Le Pen. Macron, individual, este încă văzut ca favorit, cu 24%.

Pe stânga, votul total estimat este de 25%, inclusiv patru partide - Partidul Verde, Partidul Socialist, Partidul Comunist și La France Insoumise.

Recentul sondaj, care arată că Le Pen nu este principalul adversar al lui Macron, așa cum a fost la votul din 2017, a șocat observatorii. Concurentul ei de extremă dreapta, Eric Zemmour, nu și-a anunțat oficial candidatura, dar omniprezența sa la posturile TV franceze i-a propulsat popularitatea.

Ascensiunea lui Zemmour și a discursului de extremă dreapta

Pe 16 septembrie, Zemmour a publicat La France n’a pas dit son dernier mot (Franța nu a avut ultimul său cuvânt), care s-a situat în fruntea listei bestsellerurilor de pe Amazon France, vânzând aproximativ 130.000 de exemplare în cele două săptămâni de la lansare.

Diseminarea pe scară largă a ideilor sale, pe care criticii le consideră chiar mai extreme decât opiniile lui Le Pen, i-a îngrijorat pe oficialii din întregul spectru politic.

Acesta crede că cetățenii francezi cu prenume „non-franceze” ar trebui să-și schimbe numele și susține așa-numita teorie a „marelui înlocuitor” - noțiunea, deținută și de adepții supremației albe din Statele Unite.

De asemenea, Zemmour a fost acuzat de șapte femei de hărțuire sexuală și s-a confruntat cu tribunalul de mai multe ori pentru discursuri de incitare la ură considerate rasiste, islamofobe, sexiste sau homofobe - dar a fost aproape întotdeauna achitat.

Potrivit lui Aurelien Mondon, profesor de politică care studiază rasismul și extrema dreaptă: „Zemmour nu așteaptă să devină președinte, ceea ce vrea este să mute discursul spre extrema dreaptă ... Vrea să câștige bătălia ideilor.”

Mondon a precizat că principala provocare pentru Le Pen la aceste alegeri este că „întregul spectru s-a deplasat spre dreapta, ceea ce înseamnă că acum este foarte aglomerat pentru ea”, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel