Urmărește emisiunea live
Îngrijorarea majoră în SUA față de Europa. Ben Oni Ardelean, despre rolul României: Noi și polonezii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ben Oni Ardelean a vorbit la intervirile DCNews despre îngrijorarea majoră în SUA față de Europa.

"Ați reușit să discutați la congresul american despre criza politică din România? E totuși o criză politică democratică, nu e lumea afară cu bâta... Ați discutat chestiuni concrete privind România?", a întrebat Bogdan Chirieac. 

"Încă nu era criza asta politică atunci când am fost eu în America, acum câteva săptămâni. Acum lucrurile au luat o turnură mai puțin dorită și cred că ecuația nu e foarte simplă, dar normal că îngrijorarea majoră pe care cei din America au spus-o sau au verbalizat-o a fost față de ceea ce se întâmplă în conjunctura actuală geo-politică la nivel de Europa de Est, iar România, din punctul lor de vedere, reprezintă un parteneriat important în această ecuație și reprezintă o țară importantă în această ecuație, pentru că noi și polonezii suntem principalii piloni de securitate pentru zona aceasta de Est. Era și Turcia cândva, dar după ce s-a întâmplat acolo în urmă cu câțiva ani de zile, credibilitatea Turciei la nivel de NATO nu mai este atât de ridicată.

Contextul acesta ne avantajează, dar ne și responsabilizează foarte mult pentru că, după anexarea Crimeei, noi ne învecinăm cu Rusia pe Marea Neagră și pericolul pe care-l simțim pe șira spinării este unul foarte mare, nu neapărat de a fi atacați, pentru că nu cred că asta e ceea ce se va întâmpla, dar pe zona de dezinformare, pe zona de război hibrid, pe alte chestiuni care se pot întâmpla, suntem la marginea Europei.

Deasupra noastră este Ucraina cu război, Moldova care nu se simte foarte bine, a început un proces de reforme solid după alegerea doamnei Maia Sandu, dar Transnistria este încă o problemă pentru relația cu România. Bineînțeles, avem zona de Balcani care este iar într-o conjunctură nu foarte fericită, fosta Iugoslavie.

Așadar, cred că rezistența României trebuie să fie una sporită în acest context, iar singura noastră ancoră de siguranță și securitate e, din punctul meu de vedere, reprezentată de America", a declarat Ben Oni Ardelean, în exclusivitate pentru DC NEWS.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel