Îngrijitorii bolnavilor de cancer vor putea beneficia de indemnizație, concediu şi consultații psihologice gratuite. Vezi condițiile!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
S-ar putea schimba legea pentru însoţitorii bolnavilor de cancer / Foto: Pexels
S-ar putea schimba legea pentru însoţitorii bolnavilor de cancer / Foto: Pexels
Modificare importantă în domeniul sănătății. Românii, asigurați, care au grijă de o persoană bolnavă de cancer în vârstă de peste 18 ani și o însoțesc la investigațiile medicale vor putea beneficia de indemnizație pentru îngrijirea acesteia, de concediu, dar și de consultații gratuite la psiholog.

Legislaţia în vigoare prevede indemnizaţii şi concedii medicale doar pentru îngrijirea copilului bolnav de cancer. Noutatea va fi posibilă în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la începutul săptămânii, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, informează Administraţia Prezidenţială. „Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, se menționează în documentul citat de Agerpres. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul. Indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUAS). Este vorba inclusiv despre consultațiile la psiholog. De aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice.

Drept la interpret pentru pacienţii cu deficienţe de auz

O altă noutate se referă la pacienții care au și deficiențe de auz. Aceștia au dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz. În urma adoptării noului act normativ, Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente în Programul naţional de oncologie. Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică, se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist, mai indică actul normativ.

Legea va intra în vigoare în două luni de la data publicării, cu excepţia dispoziţiilor referitoare la şedinţele de consiliere psihologică şi drepturile pacienţilor de a avea interpreţi ai limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz, care intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial, mai arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel