Potrivit unui studiu, ingredientele care dau înghețatei consistentă netedă şi pufoasă pot provoca anumite boli inflamatorii cronice, scrie Science.org. În plus, cercetătorii vorbesc și de riscul apariției bolilor metabolice și a inflamației intestinale, în cazul în care în înghețată se găsesc doi emulgatori utilizați în alimentele procesate.
Alege înghețata cu atenție
Deoarece în înghețata din comerț se găsesc o mulțime de chimicale, ideal este să o prepari acasă, din ingrediente naturale. Însă, pentru că este mai simplu și, de multe ori, mai delicios, poți cumpăra înghețată din comerț, dar cu atenție. Este important să citești bine eticheta și să alegi sortimente cu cât mai puține E-uri și ingrediente al căror nume nu îți sunt cunoscute. O înghețată curată trebuie să aibă cât mai multe ingrediente naturale, de calitate.
Emulgatorii din îngheţată, asemănători detergentului
Specialiștii spun că emulgatorii din înghețată întrerup bariera dintre sistemul imunitar și microbiom. Emulgatorii sunt niște compuși asemănători detergentului care se transformă într-un amestec neted, cremos, exact așa cum este nevoie în compoziția înghețatei. "Descoperirea vine cu un mesaj foarte clar, anume că schimbările aduse aprovizionării cu alimente ne modifică microbiota și sănătatea", spune Karen Madsen, microbiolog la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada, potrivit antena3.ro. De asemenea, aceștia perturbă barieră dintre sistemul imunitar și flora intestinală. "Studiul transmite un mesaj foarte clar că schimbările apărute în sursele noastre de hrană alterează flora intestinală și ne afectează sănătatea", a declarat Laren Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.
Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători care au făcut o serie de experimente pe şoareci. Animalele au primit hrană cu emulsificatori folosiţi în industria alimentară. În mod normal, spun specialiştii, un strat de mucus separă celulele intestinale de bacteriile intestinale. Dar dacă bacteriile ajung la aceste celule, din cauza emulgatorilor, ele pot stimula sistemul imunitar și pot provoca inflamații. Boala inflamatorie intestinală afectează mai mult de un milion de oameni din Statele Unite și pare să fie în creștere.
Prea multă îngheţată ne scurtează viaţa
Oamenii de ştiinţă recomandă ca porţiile să fie de până la 75 de grame şi să fie consumate cu o linguriţă mică. Există oameni care înlocuiesc micul dejun, prânzul şi cina cu acest răsfăţ. Câteva guri de îngheţată, iar starea de spirit se îmbunătăţeşte, potrivit Rador. Consumul regulat şi abundent al desertului tentant dăunează însă inimii, imunităţii şi memoriei. Iar îngheţata de proastă calitate provoacă o altă serie de boli precum diabetul şi cancerul. Specialiştii în nutriţie avertizează că atunci când alegeţi această delicatesă, trebuie să puneţi accentul nu numai pe gust, ci şi pe compoziţie - unele produse sunt deosebit de periculoase. Acest desert conţine numeroşi carbohidraţi simpli, care sunt absorbiţi foarte repede de organism, ceea ce duce la o creştere a zahărului în sânge. Există ulei de palmier sau alte grăsimi vegetale în îngheţată, un astfel de produs, fără exagerare, poate fi atribuit alimentelor care scurtează viaţa, care cresc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, excesul de zahăr afectează negativ memoria. De mult, s-a demonstrat că un consum excesiv de dulciuri dăunează abilităţilor cognitive legate de învăţare, memorie şi gândire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Marte în Berbec, din 30 aprilie. Ce aduce în viețile noastre. Patru zodii sunt primele afectate
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"
- Unde au dispărut tinerii magistrați care protestau și promiteau schimbarea sistemului
- Școala românească nu mai pune accentul pe valorile etice. Profesor universitar: Doar prin educație morală construim o țară educată
- Cum fac criminaliștii percheziția informatică. „Nu întotdeauna este prezent și suspectul”