Data publicării:

Inginerul care a spus că AI-ul Google are sentimente, concediat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Fotografie de la Brett Jordan, Pexels
Fotografie de la Brett Jordan, Pexels

Google a decis să îl concedieze pe inginerul care a susţinut că sistemul de inteligenţă artificială are sentimente. 

Google l-a concediat pe unul dintre inginerii săi care a spus că "sistemul de inteligenţă artificială al companiei are sentimente".

Luna trecută, Blake Lemoine a făcut publică teoria sa conform căreia tehnologia lingvistică Google este sensibilă şi, prin urmare, "ar trebui să i se respecte dorinţele".

Google, împreună cu mai mulţi experţi în inteligenţă artificială, au negat afirmaţiile, iar compania a confirmat că a fost concediat. Lemoine a declarat pentru BBC că a solicitat consiliere juridică şi a refuzat să comenteze mai multe, scrie Rador. 

Rusia a amendat Google cu peste 21 de miliarde de ruble pentru că a refuzat să șteargă informațiile referitoare la invadarea Ucrainei

Tribunalul Tagansky din Moscova a amendat Google cu peste 21 de miliarde de ruble.

Aceasta este a doua amendă negociabilă aplicată corporației pentru refuzul repetat de a elimina informațiile referitoare la invadarea Ucrainei, ​​notează RIA Novosti. Suma a reprezentat 10% din veniturile Google și ale afiliaților săi, înregistrate cu impozite în Rusia.

Roskomnadzor a întocmit un protocol împotriva Google cu privire la refuzul de ștergere a informațiilor care pun Kremlinul într-o lumină negativă. Înainte de aceasta, agenția a trimis 17 notificări către Google LLC prin care cerea eliminarea „informațiilor care discreditează Forțele Armate ale Federației Ruse”.

În prezent, peste 7.000 de materiale, considerate de către Kremlin ca fiind ilegale, rămân neînlăturate.

Google a fost amendat în mod repetat pentru încălcarea legii ruse. Suma fondurilor plătite până la sfârșitul anului 2021 a depășit 68 de milioane de ruble. Amenda actuală, calculată în baza cifrei de afaceri, este a doua pe care o primește corporația. În decembrie 2021, Curtea de Magistratură din districtul Tagansky a amendat compania cu 7,22 miliarde de ruble pentru încălcări repetate ale procedurii de restricționare a accesului la conținut considerat ilegal.

Pentru încălcarea repetată a procedurii de restricționare a accesului la materiale care conțin informații interzise, ​​companiile de internet riscă o amendă de la 1/20 la 1/10 din cifra de afaceri anuală, în Rusia.

Google va fi interzis în regiunile Donețk și Lugansk, ocupate de Rusia

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk susține că motorul de căutare promovează „terorismul și violența împotriva tuturor rușilor”, informație falsă, în mod vădit.

Motorul de căutare Google urmează să fie interzis în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, ocupate de Rusia, în urma invaziei nejustificate, după ce autoritățile pro-ruse de acolo au acuzat gigantul tehnologic american că promovează „terorismul și violența împotriva tuturor rușilor”, potrivit The Moscow Times.

Într-o declarație postată pe serviciul de mesagerie socială Telegram, Denis Pushilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR), a declarat: „Propaganda inumană a Ucrainei și a Vestului a depășit de mult toate granițele. Există o adevărată persecuție a rușilor.” Cu toate acestea, el nu a oferit exemple concrete de ruși persecutați de Ucraina sau de Occident, bazat strict pe considerente etnice sau de cetățenie rusă.

El a acuzat motorul de căutare Google că se află în fruntea acestui efort, spunând că „în mod deschis, la ordinul curatorilor săi din partea guvernului SUA, promovează terorismul și violența împotriva tuturor rușilor și în special a populației din Donbas”. 

Anunțând decizia de a bloca Google, Pushilin a adăugat: „Așa fac ei în orice societate cu criminali: sunt izolați de ceilalți oameni. Dacă Google încetează să-și urmărească politica penală și revine la curentul principal al legii, moralității și bunului simț, nu vor fi obstacole în calea activității sale.” Nici pentru aceste declarații nu au fost oferite exemple concrete.

RPD și Republica Populară Luhansk (LPR) au interzis anterior Facebook și Instagram, care au fost, de asemenea, restricționate în Rusia, după ce un tribunal de la Moscova l-a găsit pe proprietarul Facebook Meta vinovat de „activitate extremistă”.

Rusia, Siria și Coreea de Nord sunt singurele state membre ONU care recunosc republicile autoproclamate din Donețk și Lugansk ocupate ca autorități legitime. DPR și LPR au fost înființate în 2014 și au fost declarate organizații teroriste de autoritățile de la Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel