Înfrângerea PNL la locale. PSD, ALDE, USR, de aceeași parte
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
PNL a pierdut bătălia pentru locale, cu trei luni înainte de alegeri. Asta rezultă din cinci declarații, date azi, 3 iunie 2020, în ordine de: Vosganian, Dorneanu, Turcan, Barna, Chichirău și Ciolacu.

Varujan Vosganian a semnalat, într-un interviu acordat DCNews, că PNL se află în situația în care se afla PDL, în 2012: criză economică, nemulțumiri masive ale electoratului, izolare pe scena politică. Cu excepția formațiunii minuscule a lui Traian Băsescu, niciun partid nu mai colaborează cu Ludovic Orban. Lăcomia are prețul ei: cu 20% să conduci 100%, e cam mult. Plus că a dat țeapă tuturor: a luat parlamentari de la ALDE, după ce le-a luat votul de învestitură, a lăsat USR cu ochii în soare, a pus de un conflict cu UDMR etc. Nu a mai amintit aroganța cu ordonanța: a sfidat legea și Parlamentul, prelungind mandatul primarilor prin OUG. Bun, unde au mers 25 de ordonanțe într-o noapte, ce mai contează una în plus.

Chiar în timp ce Vosganian punea diagnosticul fatal PNL-ului, CCR publica decizia care readuce guvernul la mâna Parlamentului, cum e normal în democrație. CCR a stabilit că guvernul decide data alegerilor, dar prelungirea mandatelor e posibilă doar prin lege. Chiar și într-o țară bananieră, sau mai bine zis într-o țară-frapieră, așa cum se vede România în poza de la onomastica guvernamentală, e clar de ce prelungirea mandatelor trebuie să se facă doar prin votul parlamentului: pentru ca guvernul să nu își prelungească singur mandatul, prin a 26-a ordonanță de urgență dată în noaptea de după chef.

Deci, Dorneanu, să zicem, dă un comunicat în limba de lemn a juriștilor CCR, pe care electoratul putea chiar să-l ignore, dar PNL era obligat să-l respecte.

Raluca Turcan se grăbește și publică pe Facebook un atac la Constituție, fără sens din punct de vedere politic: abia așa află toată lumea că PNL a pierdut la CCR. Iar faza cu CCR care atacă statul-PNL să i-o traducă dnei Merkel cu Google Translate, dacă ambasada Germaniei are translatorii în izolare la domiciliu.

Cu mingea ridicată la fileu, au lovit imediat Dan Barna: PNL să respecte Constituția; Cosette Chichirău: PNL s-a împușcat singur în picior (în cap era păcat de țigară și whisky) și Marcel Ciolacu: Jocul pe sub masă și aranjamentele PNL au luat sfârșit.

Cred că nu mai e nevoie de exit-poll, ca să vezi cum va fi exit-ul PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel