Data actualizării:
Data publicării:

Informații extrem de importante despre consumul de pește. Sorin Susanu: Decongelarea nu se face prin șoc termic, nu îl luăm de la -18 grade și îl băgăm în apă fierbinte

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @drobotdean
FOTO: Freepik @drobotdean
Sorin Susanu ne-a vorbit aspectele la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm pește, un produs la mare căutare în Postul Crăciunului, dar și un potențial pericol pentru sănătate.

Cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienți au murit, unul se află în stare gravă, iar alți peste 30 de pacienți au simptome digestive după ce au consumat pește, marți, 21 noiembrie, când a fost Dezlegare la pește în Postul Crăciunului, aduce în atenția publică importanța respectării unor măsuri de siguranță alimentară.

Sorin Susanu, expert în protecția consumatorului, ne-a vorbit despre câteva aspecte importante în privința achiziționării, dar și a consumului de pește, atât acasă, cât și în unitățile de alimentație publică.

”Este important să discutăm, pe de o parte despre consumatorul final, cumpărătorul produsului alimentar, dar și despre agenții economici care procesează astfel de produse.

Important este să se cumpere din locuri autorizate, nu din portbagajul mașinii sau din alte spații de unde să nu se cunoască trasabilitatea produsului. O minimă verificare primară, organoleptică, a produsului: să nu fie lipicios, să fi fost depozitat în condiții conforme de temperatură. Adică, temperatura trebuie să fie cea prescrisă de producător. Dacă este congelat, trebuie să fie în congelator și să stea la o temperatură de -18 grade Celsius, dacă este refrigerat, la temperatura prescrisă, dacă este proaspăt să fie într-un mediu specific cumpărat. Și atunci, să nu miroasă, să nu fie lipicios, să nu aibă niciun fel de modificări organoleptice.

Pe de altă parte, este important și transportul, pentru că dacă noi cumpărăm peștele la o temperatură recomandată, dar îl depozităm în mașină, în portbagajul mașinii, unde să stea un timp îndelungat, la o temperatură mult peste cea prescrisă, atunci pot apărea elemente de modificare a acestui produs, care ulterior să ducă la toxiinfecții sau la probleme de sănătate”, a declarat, în exclusivitate pentru DC News, Sorin Susanu.

De asemenea, expertul în protecția consumatorului a subliniat un lucru important în privința agenților economici,  care trebuie să ”respecte și să folosească mașini autorizate de transport al acestor produse, pentru că dacă acest lanț frigorific este întrerupt pot apărea aceste modificări organoleptice asupra produsului”.

Sorin Susanu: ”Agenții îl fac și este total contraindicat”

Totodată, a menționat Sorin Susanu, ”nu cumpărăm un produs refrigerat, îl păstrăm în restaurant și dacă nu se vinde îl congelăm. Nu se poate întâmpla și nu este legal acest lucru, pentru că această procedură o poate realiza doar producătorul, la un produs proaspăt, într-un tunel-frig, la un șoc termic care să îi confere toată calitatea necesară. Lucru pe care, din păcate, agenții îl fac și este total contraindicat.

Pe de altă parte este important să știe cum se face și decongelarea. Decongelarea nu se face prin șoc termic, îl luăm de la -18 grade, îl băgăm în apă fierbinte pentru a se decongela foarte repede pentru a-l putea prepara și oferi clienților. Este incorect. Decongelarea se face progresiv, de la -18 grade se lasă în frigider la 2-6 grade, după care se scoate în mediul normal și se poate prepara.

Mai mult decât atât, un produs procesat termic, prăjit, fiert sau în orice altă formă, nu poate să devină din nou într-o zonă de refrigerare sau congelare și după reîncălzit și vândut. Un produs preparat se oferă în ziua respectivă spre consum și se păstrează la temperatura preparată. Nu se poate folosi, de pe o zi pe alta, prin modificări progresive a stării termice”, a mai spus Susanu.

În cazul în care ați achiziționat o cantitate mai mare de pește decât se consumă, expertul a afirmat că agenții nu pot congela surplusul dacă nu au un sistem special pentru a realiza acest lucru, acel tunel-frig menționat anterior, însă în cazul persoanelor fizice, pentru consum propriu, ”legiuitorul nu interzice, dar nici nu poate oferi alte probleme.

Dar este de preferat să se cumpere și să se păstreze și să se folosească la starea dată de producător, pentru că ceea ce înseamnă congelatorul de acasă, acesta nu congelează de fapt, ci păstrează un produs congelat, pentru că procesul real de congelare al unui produs alimentar este diferit decât ceea ce vedem acasă, în frigider”, a mai spus Susanu, subliniind că este indicat să îl achiziționeze gata congelat și să decongeleze strict cât se va consuma.

Citește și: Directorul Spitalului de Psihiatrie din Murgeni a făcut declarații: ”S-au recoltat probe de apă... Există și varianta asta”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel