Data publicării:
InfoCons, avertisment în luna cadourilor. La ce să fii ATENT când cumperi pietre prețioase: NU există în România
InfoCons transmite românilor un mesaj important pentru luna cadourilor.
Pietrele prețioase nu se aseamănă cu achizițiile pe care le facem de ordin zilnic, acestea impunând o atenție și o responsabilitate mai sporită din partea consumatorilor, scrie Info Cons.
Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele:
1. Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
2. Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
3. Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
4. Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
5. Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
6. Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
7. Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
8. Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară.
9. Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.
10. Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original, însoțit de factură sau bon fiscal.Conform datelor furnizate de catre A.N.P.C. in perioada 01.01.2019 -01.01.2021 nu au fost efectuate controale tematice sau operative la operatorii care comercializeaza pietre pretioase!Certificatul de calitate trebuie să conțină obligatoriu:
– detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc). Natural/Sintetic/Artificial
– datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționati produsul.
În acest moment, pe teritoriul României nu există un laborator acreditat pentru pietrele prețioase, scrie InfoCons, citează Radu Tudor pe blogul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News