Inflaţia în zona euro. Banca a redus dobânzile
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas neschimbată, la 1,2%, în iunie 2019, acelaşi nivel cu cel înregistrat în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată, vineri, de Eurostat.

Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimările analiştilor şi mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

O veste bună este însă faptul că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 1,2% în luna iunie, după un avans de 1% în luna mai. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut până la 1,1% în luna iunie, de la 0,8% în luna mai, peste estimările analiştilor.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Banca a redus dobânzile şi a achiziţionat active în valoare de 2.600 miliarde euro, în încercarea de a aduce inflaţia aproape de obiectivul său ţintă de 2%. Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 17 iulie.

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în mai 2019 până la 1,6%, de la 1,9% în aprilie, în timp ce în zona euro inflaţia a coborât până la 1,2%, de la un nivel de 1,7% înregistrat în aprilie. În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei se înregistra în România (4,4%), Ungaria (4%) şi Letonia (3,5%). La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Cipru (0,2%), Portugalia (0,3%) şi Grecia (0,6%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel