Data actualizării:
Data publicării:

Cifrele arată un nou val de scumpiri. Inflația din zona euro a urcat la 7,5% în martie

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Carlos Pernalete Tua
Foto Ilustrativ/Pexels Carlos Pernalete Tua

Inflația din zona euro  a crescut  la un maxim istoric de 7,5 la sută în martie, intensificând și mai mult provocarea de politică a Băncii Centrale Europene, care încearcă să lupte împotriva creșterii prețurilor.

Inflația a depășit ținta BCE și este acum de trei ori mai mare decât cele 2 % considerate necesare pentru a garanta stabilitatea prețurilor.

În februarie, inflația anuală a fost de 5,9 la sută.

„Războiul din Ucraina a exacerbat o anumită dinamică recentă a prețurilor”, a declarat economistul Oxford Economics Maddalena Martini. „Inflația rapidă din zona euro a surprins din nou în sus și a confirmat accelerarea ulterioară.”

Accelerarea bruscă a prețurilor a fost determinată în primul rând de creșterea prețurilor la energie și alimente din cauza războiului, au arătat vineri datele preliminare ale Eurostat. 

Prețurile energiei au crescut la 44,7% de la 32% în februarie

Inflația de bază, care exclude componentele volatile ale alimentelor și energiei, a crescut la 3,2% în martie, de la 2,8% în luna precedentă. Indicele de bază este urmărit îndeaproape ca indicator al BCE pentru stabilitatea prețurilor pe termen mediu. 

Inflația a fost deosebit de acută, atingând două cifre, în patru state membre, Lituania conducând pachetul cu 15,6% Cea mai mică rată a fost înregistrată în Malta, unde inflația a crescut cu 4,6 %. Dar chiar și asta este de peste două ori ținta BCE. 

Printre cele mai mari state membre, inflația în Germania a crescut cu 7,6 %, în Franța cu 5,1 % în Italia cu 7,0 % și în Spania cu 9,8%.

Toate semnele indică o nouă accelerare a prețurilor în următoarele luni

PMI compus din zona euro a arătat săptămâna trecută că atât prețurile de intrare, cât și de ieșire au crescut într-un ritm record în martie, în timp ce indicatorul economic al Comisiei Europene a raportat la începutul acestei săptămâni că așteptările privind prețurile de vânzare pentru următoarele trei luni au crescut la niveluri fără precedent în toate sectoarele de afaceri.

Ca urmare a datelor de inflație mai puternice decât se aștepta, BCE va trebui probabil să-și revizuiască din nou  previziunile privind inflația de la 5,1 la sută observate în martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel