Inflaţia a sporit PIB-ul cu aproape 5%
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
În 2022, veniturile din TVA au crescut nominal. Totuși, ca procent, acestea sunt mai mici decât anul trecut.

Rata ridicată a inflației a ridicat valoarea PIB-ului, deci, prin urmare, și veniturile bugetare. În urma prognozelor făcute de Comisia Națională de Prognoză, Guvernul este de părere că anul acesta am avut o creștere economică de 4,9%, scrie zf.ro. Procentul, însă, este mai mic decât în 2021. Anul trecut s-a înregistrat o creștere a produsului intern brut de 5,8%.

Ministerul Finanțelor a prezentat date potrivit cărora veniturile bugetar la nivel general consolidat au crescut cu aproximativ 21,2%, din care veniturile din TVA au crescut cu 18,6%. Încasările din accize s-au ridicat la 2,4% iar cele din impozitele pe salarii și venituri la 20,3%. Impozitul pe profit s-a ridicat și el la 33%, iar contribuțiile de asigurări la 9,7%. Însă toate datele de mai sus reprezintă partea plină și bună a paharului.

Veniturile din TVA, mai mici decât în 2021

Partea goală și mai puțin frumoasă a paharului este reprezentată de creșterea slabă a produsului intern brut. Lucrurile, în limbajul cifrelor, stau în felul următor: veniturile nominale au o creștere, de la an la an, de 21,2%. Acest lucru, raportat la produsul intern brut, reprezintă o creștere a acestuia de doar 0,2%. Practic, de la 32% în 2021, la un procent cu 0,2% mai mare, adică 32,2% în anul trecut.

Cel mai mult s-au scumpit zahărul (62%, față de decembrie 2021) și untul (45%).

Curentul electric s-a scumpit cu 45%, iar gazele cu 35 de procente.

Guvernul și-a fixat o țintă de inflație sub 10% în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel