Urmărește emisiunea live
Infertilitate feminină și masculină, cauze și tratament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich/ Pexels
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich/ Pexels
Această problemă din ce în ce mai des întâlnită în rândul cuplurilor este adesea asociată cu sentimente de furie, frustrare și neputință care pot submina echilibrul cuplului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume, procentul cuplurilor infertile este în jur de 10-12%.

Infertilitatea, care poate fi atât feminină cât și masculină, este o afecțiune foarte delicată pentru partenerii care se confruntă cu ea (estimările vorbesc de 500 de mii de cupluri care solicită anual o consultație la centrele specializate). Dificultatea în procreare duce adesea la sentimente precum furie, frustrare și neputință care, dacă nu sunt procesate corespunzător, subminează echilibrul relației într-un mod profund. Să aflăm acum ce cauzează infertilitatea și care sunt tratamentele recomandate.

Infertilitatea feminină: cauze, diagnostic și tratament

Infertilitatea feminină este o afecțiune care afectează 15% dintre femei și se caracterizează prin incapacitatea de a rămâne însărcinată. La naștere, rezerva ovariană a fiecărui individ aparținând sexului frumos este de aproximativ 400 de mii de ovocite. Odată cu trecerea timpului, acest patrimoniu scade treptat, pentru a se epuiza doar odată cu apariția menopauzei. Gândiți-vă, de fapt, că posibilitatea de reproducere la 30 de ani este egală cu 30-40%. La 40 de ani se reduce la 10%, potrivit Il Giornale.

Numeroasele cauze ale infertilității feminine pot fi de natură organică și non-organică. Uneori problema este idiopatică, adică etiologia ei este necunoscută. În general, cele mai frecvente cauze sunt de natură medicală:

  • Endometrioza. În această patologie, celulele endometrului colonizează și alte organe, în special ovarele și peritoneul pelvin.

  • Boală inflamatorie pelvină. Este un proces inflamator care afectează organele de reproducere și structurile adiacente acestora.

  • Fibromul uterin. Este cea mai frecventă tumoare benignă a sistemului genital.

  • Nereguli ovulatorii și/sau hormonale. Sindromul ovarului micropolitic, absența ovulației, hiperprolactinemie.

  • Probleme tubare și pelvine. Închiderea trompelor uterine, aderențe rezultate în urma intervențiilor chirurgicale sau afecțiunilor inflamatorii anterioare.

  • Probleme cervicale. Mucusul cervical poate fi ostil spermatozoizilor din cauza proceselor infecțioase, a operațiilor și a deficitului de estrogen.

O femeie poate fi, de asemenea, infertilă după ce a luat medicamente și medicamente (chimioterapie, antipsihotice, doze mari de AINS). În sfârșit, nu trebuie uitați factorii de risc: abuzul de alcool, fumatul, supraponderalitatea, obezitatea.

Diagnosticul se bazează în esență pe executarea unor teste

Într-o fază inițială implică analiza unui tampon vaginal, ultrasunete transvaginale și monitorizarea dozei hormonale. În special FSH, LH, estradiol, progesteron, prolactină, TSH, hormon anti-Müllerian. Ulterior, cauzele pot fi investigate cu examinări mai aprofundate și invazive: histerosalpingografie, histeroscopie și laparoscopie.

În funcție de condițiile responsabile de infertilitatea feminină, este posibil să se urmeze calea terapeutică cea mai potrivită. Ne putem gândi așadar la așa-numitele tehnici de procreare asistată medical (PMA) de primul, al doilea și al treilea nivel sau la metodele de fertilizare in vitro: FIV și ICSI. Cu FIV, ovocitele și spermatozoizii sunt plasate împreună într-un mediu de cultură ideal. ICSI, pe de altă parte, implică microinjectarea unui spermatozoid în ovul.

Infertilitatea masculină: cauze, diagnostic și tratament

Infertilitatea masculină, care afectează 7% dintre bărbați, a afectat recent din ce în ce mai mult persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani. De asemenea, se crede că într-unul din două cazuri eșecul de a concepe este consecința unor probleme referitoare la aparatul uman. Cauzele infertilității masculine sunt numeroase, deși multe dintre ele sunt idiopatice:

  • Dezvoltarea imperfectă a testiculelor. Această anomalie deja prezentă la făt este responsabilă pentru o producție redusă de spermatozoizi

  • Epididimita. Este o stare inflamatorie acută sau cronică a epididimului, care este un organ situat în spatele testiculelor care este important pentru producerea de lichid seminal.Criptorhidia. Eșecul de a coborî testiculele în primul an de viață, chiar dacă este corectat chirurgical, afectează funcționalitatea corectă a testiculelor în sine.

  • Varicocel. Dilatarea venelor testiculelor poate altera ADN-ul spermatozoizilor.

  • Boli cu transmitere sexuală. Principalele includ chlamydia, gonoreea, papilomavirusul, sifilisulDisfuncția erectilă. Este incapacitatea de a obține și/sau de a menține o erecție.

  • Chirurgia sistemului genito-urinar.

  • Alterări hormonale

  • Luarea de medicamente  cum ar fi medicamente anticancerigene, antihipertensive și colesterol ridicat.

  • Trauma.

De câțiva ani încoace, lumina reflectoarelor se concentrează pe expunerea la factori toxici de mediu. 

Diagnosticul se bazează în principal pe execuția spermiogramei, examen care permite evaluarea unor aspecte ale spermatozoizilor: pH, volum, vâscozitate, concentrație, morfologie, leucocite și motilitate.

De asemenea, sunt utile testele funcției spermatozoizilor, analizele genetice, ecografia prostato-veziculoasă, ecocolordoppler scrotal și biopsia testiculară.

Tratamentul depinde întotdeauna de cauza de bază. În prezența infecțiilor și a stărilor inflamatorii, terapia presupune administrarea de antibiotice și antiinflamatoare.

Dacă infertilitatea este consecința modificărilor hormonale (hipogonadism hipogonadotrop), este indicat tratamentul pe bază de hormoni. În cele din urmă, varicocelul trebuie corectat chirurgical. În termen de nouă luni de la operație, probabilitatea de concepție este de aproximativ 25-35%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel