Infecția urinară: simptome, cauze, tratament. Cum apare cistita: Nu orice usturime sau urinare frecventă este o infecție urinară!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Infecție urinară - cum și de ce apare? Află totul despre infecțiile urinare, care sunt simptomele și cum le tratezi.

O infecție urinară este o infecție în orice parte a sistemului urinar. Sistemul urinar include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretra.

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție urinară decât bărbații. Dacă o infecție este limitată la vezica urinară, poate fi dureroasă și enervantă, dar pot apărea probleme grave de sănătate dacă  se extinde la rinichi.

"Infecțiile urinare la femei sunt relativ frecvent întâlnite și sunt condiționate de dezvoltarea anatomică sau de situația anatomică la femei. Uretra, canalul urinar de la vezică la exterior este scurt și atunci, microbii care există la exterior, pentru că nu suntem sterili, există microbi care nu țin de igienă și nu trebuie să acuzăm de o igienă defectuoasă, dar acești microbi pot pătrunde cu ușurință în vezica urinară.

Atunci, mai ales în condițiile în care pacienta respectivă nu consumă suficiente lichide pot apărea aceste infecții urinare.

Microbii pătrund din afară și dacă nu bem lichide vom merge rar la toaletă, o dată pe zi, poate de două ori pe zi și atunci microbii stagnează în vezica urinară suficient, se pot înmulți și pot dezvolta aceste infecții urinare.

Infecția urinară nu apare când a intrat un microb, ci când ei se dezvoltă și s-au înmulțit. Și există peste 100.000 de unități formatoare de colonii și atunci apar simptomele cistitelor sau infecțiilor urinare", a declarat medicul Gheorghe Niță, în exclusivitate pentru DC Medical.

Infecțiile urinare - simptome

Simptomele pot include:

- O nevoie puternică de a urina care nu dispare.

- O senzație de arsură la urinare

- Urinare frecventă și eliminarea unor cantități mici de urină

- Urină care pare tulbure

- Urină care pare roșie, roz aprins sau de culoarea cola - semne de sânge în urină

- Urină cu miros puternic

- Dureri pelviene, la femei - în special în centrul pelvisului și în jurul zonei osului pubian

"Infecțiile urinare pot cuprinde vezica urinară, vorbim de cistită, infecție urinară frecvent întâlnită la femei, se pot localiza la nivelul prostatei și se pot duce oriunde la nivelul aparatului urinar. 

Și, mai grav, pot urca la rinichi și pot da pielonefrite, adică infecții care sunt localizate la nivelul rinichilor.

Atunci, factorii favorizanți pentru cistite e consumul inadecvat de lichide. 

Pentru infecțiile la nivelul prostatei, de exemplu pot fi chiar și infecții cu transmitere sexuală care pot merge către prostată.

Citește continuarea pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel