Data actualizării:
Data publicării:

Infarctul de miocard. Prof. dr. Dorobanţu: Să anunțe imediat 112. Nu trebuie să plece cu mașina

Autor: DCNews Team | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Prof. dr. Maria Dorobanţu, șefa clinii de cardiologie de la Spitalul de Urgență Floreasca și președinta Societății Române de Hipertensiune Arterială, a fost invitată la DC News în cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate” realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale.

Maria Dorobanțu a vorbit despre infarctul de miocard.

"Din totalul de internări de 3500 pe an într-o secție de 70 de paturi, cam 2400 sunt sindroame conoraniene acute, dintre care 1200 sunt sunt infarcte cu și fără supradenivelare. (...) Boala este acută și cu potențial extrem de sever. Înseamnă ocluzia unui vas și necroza miocardului distal de această ocluzie. Deși tratamentul actual, intervențional, al infarctului salvează multe vieți, totuși, mortalitatea în faza pre-spital a rămas încă mare, a rămas undeva la 40%. Doar 60 - 70% dintre cei care fac infarct ajung la spital. Alții mor acasă. De ce? Deoarece, la debutul infarctului, apare complicația aritmică, fibrilația ventriculară. Persoanele care au durere restrosternală trebuie să anunțe imediat 112.

Nu trebuie să se ducă la spital cu mașina personală pentru că riscă să facă stopul cardiac când conduce, ceea ce extrem de periculos. Dacă nu fac acest lucru, riscă să facă acasă stopul cardio-respirator. Fibrilația ventriculară, dacă a fost resuscitată, nu se mai repetă. Deci avem o șansă de supraviețuire. Dacă nu este resuscitată, a căzut omul de sănătos... Deci nu este deloc așa! Este o boală cu potențial foarte sever. (...) Mortalitatea la bolnavii care ajung în spital - dintre supraviețuitorii de acasă - prin montarea de stenturi - a scăzut undeva sub 4%", a zis Prof. dr. Maria Dorobanţu.

[citeste si]

Iată răspunsul integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel