Data publicării:
Infarctul cu evoluție foarte gravă la tineri. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Fac tromboză pur și simplu, evoluția cea mai gravă
Dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie, șef Departament Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre cazurile de infarct miocardic acut care poate apărea și în cazul pacienților tineri.
”În spitalul nostru vin pacienți cu infarct acut. Se prezintă la camera de gardă cu durere importantă, unii chiar cu o stare depreciată din punct de vedere hemodinamic. Există şi cazuri de stop cardio-respirator, dar acelea sunt realmente cazurile foarte grave - dar apar, nu putem să le negăm. Tratamentul imediat, după ce avem diagnosticul de infarct miocardic acut, este coronarografia care pune diagnosticul de infarct şi, dincolo de asta, realizează şi dezobstrucţia arterei respective.
"Acestea sunt cazurile cu evoluţia cea mai gravă"
Acum, aici există o plajă foarte largă de manifestare, în sensul că sunt variabile poziţiile în care artera este închisă. Fie, să spunem, pacientul are o leziune cronică ce a evoluat încet şi s-a închis într-un moment şi atunci să spunem că este un pic precondiţionat faţă de starea lui - atunci evoluţia lui nu este chiar atât de gravă, este uşor adaptat acestei situații, dar sigur că necesită tratament cu stent şi tratamentul în continuare susținut cu o anumită medicaţie. Dar există şi pacienţi, de exemplu tineri, care fac tromboză pur şi simplu şi fac un infarct - ei nefiind deloc adaptaţi acestei stări - şi au o evoluţie foarte gravă.
Acestea sunt cazurile cu evoluţia cea mai gravă. Beneficiul este deschiderea arterei și reluarea fluxului. Noi nu tratăm arterele coronare, ci tratăm mușchiul inimii ca el să își păstreze funcția, pentru că, dacă el nu își păstrează funcția că nu primește prin sânge oxigen și glucoză, atunci funcția cardiacă este cea afectata și de aceea apar aceste manifestări", a spus dr. Rodica Niculescu.
Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:
Ziua Mondială a Inimii
Azi, ca în fiecare an pe 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.
Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.
Conform Fundației Române a Inimii, la nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.
Citește și:
Greşelile care pot aduce boli cardiovasculare. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Le vedem în viaţa de zi cu zi
"17,3 milioane de oameni pe an sunt declaraţi ca fiind cu boli cardiovasculare, noi introduşi în sistem. Cam 31% din decesele înregistrate anual la nivel mondial se datorează bolilor cardiovasculare. De aceea scopul nostru este realmente foarte nobil dar şi foarte greu de atins în acelaşi timp. Există intenţii către rezolvarea problemelor impuse de către factorii de risc şi dacă ne uităm în jur vedem în viaţa de toate zilele că încă sunt foarte mulţi oameni care fumează, că modul de alimentaţie este încă deficitar.
Că nu ştim foarte bine să nu alegem ce să mâncăm; de aici şi consumul exagerat de sare şi de dulciuri. Că nu suntem foarte dornici să facem sport şi că luăm în greutate. Ceea ce sunt nişte triggeri pentru boala cardiovasculară care se poate instala oricând", spunea medicul Rodica Niculescu, într-un interviu mai vechi acordat DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News