Data actualizării:
Data publicării:

Infarct. Ce semne te obligă să suni la 112

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Ambulanța trebuie chemată de urgență când apar semnele unui infarct. Fiecare secundă contează, de aceea este important ca semnele infarctului să fie cunoscute. Medicul Răzvan Radu, cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, prezintă semnele de alarmă care impun apelul imediat la 112.

Alegeri prezidentiale 2024

”Nu toate infarcturile te omoară, a spus dr. Radu. Este foarte important să acționăm rapid în contextul unui infarct miocardic. Cel mai mare interval de timp se pierde până când pacientul pe care îl doare se hotărăște să sune la 112. Însă, odată ce ai sunat la ambulanță, totul se mișcă foarte repede. Întârzierie în sistemul sanitar sunt foarte mici. România are un sistem sanitar de urgență foarte bine pus la punct. O ambulanță ajunge la o solicitare în 3-5 minute, lucru fenomenal. Foarte multe ambulanțe au medic, ceea ce este un foarte mare câștig și pot să diagnostigheze foarte repede infarctul și să ducă acel pacient la cel mai apropiat spital care este capabil să acorde asistență medicală specializată”.

Durerea în piept vine cu frică de moarte

”Pacientul sau familia trebuie să cheme ambulanța imediat când apare durerea în piept: durere puternică care ține peste 2-3 minute, care vine cu frică de moarte sau cu lipsă de aer. În general, oamenii solicită ajutorul doctorilor când se întâmplă acel eveniment în viața lor care este suficient de brutal și de semnificativ să-i ridice din fotoliu și să-i trimită la doctor.

Deci, dacă apare durere în piet care merge în umărul stâng sau în ambii umeri sau în spate sau în mandibulă ar trebui să sune la 112.

Nici durerile epigastrice (în coșul pieptului) nu sunt de neluat în considerare. Ele apar frecvent în contextul unui infarct miocardic inferior simulând de fapt o indigestie.

Primele 90 de minute-vitale

Urmează diagnosticul. Trebuie pus în primele 10 minute de la contactul medical. După care, ai 90 de minute să desfunzi acel vas. Aici este câștigul maxim. În tratamentul modern al infarctului acut ne bazăm pe reperfuzie mecanică: vasul înfundat se desfundă și acolo se pune un stent. Se practică și reperfuzia farmacologică în care se dă un medicament care topește acel cheag. Acestae este eficient într-un număr limitat de cazuri. Dacă acest medicament eșuează, se practică reperfuzia mecanică, adică angioplastia de salvare, pentru că acel om va muri dacă nu i se face reperfuzie mecanică. Din păcate, avem puține centre de angioplastie în țară. Câștigul maxim este în primele 90 -120 de minute. Dacă repari vasul sunt șanse mari să recuperezi complet funcția inimii. În primele șase ore, de asemenea, câștigul este mare pentru pacienții care beneficiază de reperfuzie mecanică. După 12 ore, câștigul este dubitabil.  Câștigă pacienții care încă durere, care au încă modificări electrocariografice compatibile cu infractul miocardic acut. Ceilalți nu prea mai câștigă în funcția inimii. Câștigă în prognostic, câștigă în speranța de viață, dar din punct de vedere funcțional și al numărului pastilelor pe care le vor lua nu prea mai câștigă”, a spus dr. Răzvan Radu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel